20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Olupina ruskog tenka “simbol propasti” pred ambasadom Rusije

Ruski tenk T-72, uni·ten kod Kijeva, ostavljen je ispred ruske ambasade u Berlinu na godi·njicu invazije Ukrajine. (dpa – standardna prava upotrebe) Foto: Paul Zinken/dpa

Ispred ruske ambasade u Berlinu u petak ujutro se pojavila olupina tenka uništenog u propalom napadu na Kijev. Uništeni T-72 je zamišljen kao antiratna poruka Moskvi na godišnjicu od invazije Ukrajine.

Tenk, dopremljen specijalnom vojnom prikolicom, stoji sučelice ambasadi na širokom medijanu bulevara ispred. Top vozila uperen je u zgradu ambasade.

Organizatori svojevrsnog protesta su rekli da je tenk 31. marta uništen u borbama oko Kijeva i da je posada poginula. Vozilo je bilo deo tenkovske brigade sa krajnjeg istoka Rusije.

Inicijatori su uništeni tenk opisali kao “simbol propasti” i izjavili kako “se u ambasadi nalaze ratni zločinci” kojima “pred vratima ostavlja njihovu olupinu”.

Tenk će od iduće nedelje biti izložen i u Holandiji. Vozilo je organizatorima protesta pozajmio Vojnoistorijski muzej ukrajinskog ministarstva odbrane i pritom pomogao sa transportom.

Izvor:dpa
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije