3 C
Kotor

Slušaj online radio

Omaž palmama – Premijera dokumentarnog filma “Palma Nostra”

Kratki dokumentarni film ‘‘Palma Nostra’’ premijerno će biti prikazan u subotu 3. decembra, s početkom u 20 sati u Orjen sali hotela Lazure u Herceg Novom.

Dokumentarac je zasnovan na ideji projektnog tima NVO Novi Val iz Herceg Novog i predstavlja mali omaž palmama kojih više nema, ustupanje prostora autentičnim glasovima Novljana, njihovom sjećanju i sentimentu.

U filmu učestvuju: Milica Berberović, Dragana Daca Dabović, Slavica Kosić, Miraš Martinović, Nikola Šorović, Zoran Zoro Martinetti, Tomislava Vukićević, Miloš Vučković, a tekstom naracije i Paula Petričević.

Palma Nostra

Kamera i montaža: Jana Radan

Dokumentarni film Palma Nostra jedna je od aktivnosti istoimenog projekta nevladine organizacije Novi Val, koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2). Cilj je da edukuje, informiše i podstakne građane Herceg Novog da uzmu učešće u rješavanju problema životne sredine svoje zajednice. U sklopu projekta formirana je informativno-edukativna platforma palmanostra.me i organizovana projekcija tri filma koja tretiraju odnos pojedinca prema prirodi. Palma Nostra podazumjeva i pokretanje peticije za uspostavljanje posebne budžetske linije Opštine Herceg Novi za očuvanje, zaštitu, valorizaciju i promociju flore Herceg Novog, kao i potpisivanje memoranduma o saradnji sa Opštinom Herceg Novi.

Uvijereni smo da će dokumentarac inspirisati nove vrijedne građanske inicijative i konstruktivan razgovor o zaštiti životne sredine, a posebno flore.

ReLOaD2 program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa 15 opština, među kojima su Herceg Novi, Budva, Kotor i Tivat, koje čine klaster “Coastal Mates”

Najčitanije