14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Omikron i dalje ruši crne rekorde

Corona – Velika Britanija

Omikron se nezaustavljivo širi cijelim svijetom, dijelom i zbog toga što uspješno od zaraze zaobilazi postojeća cjepiva koja i dalje ipak štite od težeg oblika COVIDA. Stoga, uz uvođenje strožih mjera, mnoge zemlje daljnju borbu s pandemijom temelje upravo na poticanju cijepljenja. Njemačka, koja je na pragu odluke o uvođenju obveznog cijepljenja, posljednjih dana ruši rekorde u broju novozaraženih.

Nova varijanta koronavirusa zaraznija je i brže se širi. Crveni alarm u Njemačkoj. Prvi put od početka pandemije ima više od 93 tisuće novooboljelih.

– Plimni val omikrona zapljusnuo nas je takvom snagom kakvu dosad nismo vidjeli u pandemiji. Omikron je u Njemačkoj postao dominantan i odgovoran je za više od 70 posto svih novih slučajeva. Delta će biti potpuno istisnuta u idućim danima, rekao je Lothar Wieler, predsjednik Instituta za zarazne bolesti Robert Koch.

Berlin borbu protiv širenja omikrona vodi obveznim cijepljenjem.

– Ja sam za obvezno cijepljenje bez ikakvih ‘ako’ i ‘ali’. Zauzimam se za obvezno cijepljenje od 18. godine jer vjerujem da ćemo inače na jesen opet biti suočeni sa situacijom koju ne želimo, rekao je Karl Lauterbach, njemački ministar zdravstva.

Oko 72 posto Nijemaca primilo je dvije doze, a 44 posto i treću.

Zaraza koronavirusom ne posustaje ni u Italiji. U jednom danu gotovo 185 tisuća novih slučajeva. Rim se nada kako će strože mjere pomoći da pobijedi najnoviji porast infekcije. FFP2 maske sada su obvezne na otvorenome i u javnom prijevozu, te u kazalištima, kinima i na sportskim događajima.

– Svi znaju da se cijepljenjem smanjuje rizik od zaraze koronavirusom, i to za 70 do 75 posto. Znamo također da cjepivo djeluje do četiri mjeseca. Dakle, zaštita koju pruža cjepivo nije potpuna, ali zato postoje i druge mjere i načini. A jedan od najboljih je nošenje maski i držanje fizičke distance, kaže Nino Cartabellotta, čelnik Udruge za promicanje znanstvenih činjenica.

Bojazan od novih mutacija koronavirusa natjerala je mnoge zemlje na dodatna ograničenja, ali i pojačano cijepljenje. Mađarska će ponuditi i četvrtu dozu cjepiva protiv COVID-a ljudima koji to zatraže.

– Vjerujemo da treća doza povećava zaštitu, što se preporučuje svima. Četvrta doza posebno za starije trebala bi se uzeti 6 mjeseci nakon treće, no prije toga trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom, rekao je Viktor Orban, mađarski premijer.

Omikron nastavlja harati i Sjedinjenim Državama. Crni brojevi i danas – 806 tisuća novozaraženih. Raste i broj hospitaliziranih, u dva dana više od 150 tisuća. Zdravstveni sustavi na rubu pucanja u nekim saveznim državama, a medicinsko osoblje pod velikim pritiskom.

Izvor:Hina

Najčitanije