8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Omikron se širi Evropom

Predsjednik Evropskog parlamenta objavio je kazne za eurozastupnike koji ne poštuju pravila vezana za COVID-19. Među četvero njih je i hrvatski nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić. Bit će mu uskraćene 2 dnevnice, a rumunjskom zastupniku čak 7. Iz Strasbourga se danas čulo i kako se očekuje da će omikron-varijanta virusa uskoro preplaviti Europu. Mnoge države već postrožuju mjere.

Omikron bi do polovine siječnja mogao postati dominantna varijanta u Europi.

– Zabrinjava me nova varijanta na obzoru, omikron, koja je očito još zaraznija. Ako pogledate koliko je potrebno da se udvostruči broj zaraženih, dva do tri dana, to je iznimno brzo, rekla je /predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije apeliraju da se omikron ne podcjenjuje.

– Omikron se širi mnogo brže nego ijedna prijašnja varijanta. Zabrinjava nas što ljudi omikron doživljavaju kao blagu varijantu, istaknuo je generalnI direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cjepiva protiv COVID-a mogla bi biti manje učinkovita protiv zaraze omikron-varijantom i njezina prijenosa, no ona su uz epidemiološke mjere, za sada, poručuju stručnjaci, jedina zaštita. Uz dozu optimizma na cijepljenje poziva i njemački kancelar.

– Danas mogu svim građanima poručiti: da, bit će bolje! Pobijedit ćemo odlučno pandemiju i nadvladati krizu, rekao je kancelar Olaf Scholz.

Gotovo 67% stanovnika Unije primilo je dvije doze cjepiva. U Italiji je postotak i veći.

– Više od 85% stanovništva starijeg od 12 godina primilo je dvije doze cjepiva, a oko 20% dodatnu dozu. Želim potaknuti one koji se još nisu cijepili da to učine što prije, a one koji su cijepljeni dvjema dozama da što prije prime treću, rekao je talijanski premijer Mario Draghi.

Kako bi suzbila širenje omikron-varijante, Italija od sutra pa do 31. siječnja za sve putnike s područja Europske unije, uvodi obvezni negativni test i karantenu od pet dana za necijepljene. Ipak, pandemiji unatoč – mnogi su za ove blagdane odlučili putovati. Finska je blizu nekadašnjih rekorda.

– Čini se da sustižemo 2019. koja je bila rekordna za Laponiju i Rovaniemi. Trenutačno smo, prema procjenama, na 70-80% tih brojeva, što je dobar znak oporavka, rekla je Sanna Karkkainen, direktorica direktorica Ureda za turizam grada Rovaniemija.

Posjeti domovini Djeda Mraza za sada se ne otkazuju, a svi se nadaju da zbog omikrona neće morati u posljednji trenutak odustati od božićnih okupljanja i novogodišnjeg slavlja.

Najčitanije