20 C
Kotor

Slušaj online radio

Opasni morski mekušac se pojavio u našem moru

morski-mekušac- Hermodice carunculata

Vatreni crv (Hermodice carunculata) razmnožio se oko Kraljičine plaže i iza Voluice (Bar) – na prostorima na kojima nesavjesni ljudi love dinamitom.

Riječ je o lešinaru koji se hrani mrtvom ribom, pa se zato i razmnožiona pomenutim lokacijama, a opasan je po ljude koji ga dodirnu – javlja portal Jedro.

Tragom te informacije Jedro je pronašlo vijest redakcije morskog.hr, gdje o “crvu” piše doc. dr sc. Maja Krželj sa Odsjeka za studije mora Univerziteta u Splitu, koja zajedno s koleginicom iz italijanske regije Marke prati populaciju te vrste.

Izgleda da se ta vrsta brojčano povećava duž naše obale. Globalno otopljavanje pomaže širenju vatrenog crva u Sredozemnom moru. Nadalje, vatreni crv ima malo predatora zbog toga što nije čest plijen, a čak ga ni ribari ne koriste za mamac.

Opasno je dodirnuti vatrenog crva. Bijeli čuperci su građeni od tankih iglica koje se zovu četine i sadrže toksine. Poput ”vatrenog korala”, naziv “vatreni crv” dolazi zbog boli i goruće senzacije koje se osjete kada dođete u dodir s četinama – rekla je naučnica morskom.hr.

Za razliku od mnogih vrsta crva koje karakterišu neupadljive boje, vatreni crv je lako uočljiv zbog svoje crvene boje, efekta prelivanja boja, značajne veličine i bijelih čuperaka koji mu krase tijelo.

Najčitanije