16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Opet nije održana sjednica lokalnog parlementa, Tivat ulazi u privremeno finasiranje

SO Tivat – sjednica / prazne klupe opozicije

Ni današnji, peti po redu pokušaj da se održi 11. sjednica Skupštine Opštine Tivat nije uspio jer se u zakazano vrijeme u skupštinskoj slai pojavilo samo 16 odbornika vladajuće koalicije građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović – časno i odgovorno za bolji Tivat“.

Opet nije došao niko od ukupno 15 odbornika opozicionih partija DPS, SD i HGI, kao ni jedini odbornik SDP koja je u septembru zvanično poiv ukjla parlamentarnu podršku koju ju do tada davala manjinskoj vlasti koalicije NP-BF-GB. Zbog toga parlament ni juče nije imao kvorum za odlučivanje pa se nije moglo raspravljati ni o jednoj od ukupno čak 54 tačke dnevnog reda koliko se u međuvremneu nagomilalo na dnevnom redu.

Ne računajuči svečanu sjednicu koja je održana za Dan Opštine 21. novembra, SO Tivat nije zasijedala već skoro punih pola godine, jer je posljednja redovna radna sjednica lokalnog parlamnat održana još krajem juna.

Predsjednik SO Tivat dr Andrija Petković  (BF) kazao je da žali što su opozicija i SDP ostali odlučni u mnamjeri da blokiraju rad parlamenta koji je juče, pored ostaloga trebalo da razmatra i odluku o budžetu Opštine za narednu godinu, u visini od 18,63 miliona eura.

„Ne mogu da kažem da nismo očekivali ovakav rasplet događaja. Svako ima  svoj način političkog rada i djelovanja, ali ovo što rade opozicija i SDP je već nešto što je usmjereno ne protiv nas kao lokalne vlasti, već direktno protiv interesa grada i njegovih građana kojima ove partije bojkotom parlamenta i ostavljanjem SO bez kvoruima, ne dozvoljavaju da grad dobije budžet za narednu godiunu i da nastavi da normalno funkcioniše. Pored budžeta, trebalo je na sjednici da raspravljamo i o mnogim drugim za život građana, bitnim tačkama dnevnog reda, ali opozicija evo ovako, pokazuje da su njima mnogo bitniji njihovi uski partijski i ideološki interesi, nego interesi grada i svih Tivćana“- prokomentarisao je neodržavanje sjednice predsjednik Opštine Željko Komnenović (NP).

On je najavio da će ispuniti svoju zakonsku obavezu i donijeti Odluku o privremenom finansiranju Opštine za prva tri mjeseca naredne godine, jer budžet nije usvojen u redovnoj proceduri do kraja ove godine, kako to zakon nalaže.

„Onda imamo do 31.marta naredne godine vremena da se neko „dozove pameti“, napravi kvorum i donese budžet na sjednici SO. Ukoliko se to ne desi, naravno, zadnja i najpoštenija opcija su vanredni izbori, pa ćemo onda vidjeti kako građani na sve ovo gledaju.“- rekao je Komnenović dodajući da je ono što se dešava na političkoj sceni Tivta u velikoj mjeri vezano i za dešavanja sa državnom vlašću i da on očekuje „da se narednih dana i u državnom parlamentu donesu neke važne odluke za funkcionisanje države“, te da će se nakon toga „i neke stvari u Tivtu raščistiti i razbistriti.“

Na pitanje da li je tačno da su opozicija i SDP ponudile da dođu na SO i omoguće izglasavanje budžeta pod uslovom da prva tačka dnevbog reda bude odluka o skraćenju mandata aktuelnom sazivu SO koja bi bila uvod u rapisivanje vanrednih lokalnih iznora, on je potvrdno odgovorio.

„Da, u par navrata su oni to zaista i zvanično rekli. Međutim, moraju da znaju da partijski interesi ne mogu biti iznad interesa grada bez obzira na to ko obavlja vlast, a oni to ovakvim predlogom jasno pokazuju jer se vidi da  im je bitnije skraćenje mandata, od toga hoće li grad imati budžet ili ne. Sa svojim saradnicima i predstavnicima liste Narod Pobjeđuje i naših koalicionih partnera iz BF i GB sješćemo i razmotriti situaciju i donijećemo odluku kako ćemo i što dalje. Kakva god bila, ta odluka će biti u najboljem intereu Tivta i sigurno neće biti u pravcu zadovoljenja uskih i sebičnih stranačkih intreresa partija sa centralama u Podgorici.“- zaključio je tivatski gradonačelnik Željko Komnenović.

Izvor:S.L.

Najčitanije