20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Opet “starac” na liniji Bar – Bari?!

Ionian-Star-ferry – FOTO www.ferryhopper.com

Feribot Ionian Star, kompanije Tnitsea Shipping, koji će tokom ljetnjih mjeseci najvjerovatnije da saobraća na liniji Bar – Bari – Bar, izgrađen je 1971. godine.

On je osam godina stariji od broda “Dubrovnik“ koji je prethodnih sezona plovio na ovoj liniji, a dvije godine od nekadašnjeg našeg feribota “Svetog Stefana 2“, kojeg smo mi još prije šest godina prodali u Turskoj kao “staro gvožđe“.

Poznavalac prilika na tržištu feribota saopštio je da brod Ionian Star ima sertifikate potrebne za plovidbu.

Kako smo najavili da će na toj liniji vjerovatno tokom ljetnjih mjeseci saobraćati feribot kompanija Tnitsea Shipping. Ova kompanija je registrovana u Portugaliji, a vlasnici su Italijani. Pregovori su u toku i u barskoj kompaniji očekuju potpisivanje ugovora do kraja aprila.

Saobraćaj na pomorskoj liniji između Crne Gore i Italije trebao bi da startuje od kraja juna i očekuje se da će ovaj feribot saobraćati do prve polovine septembra.

Prihodi Barske plovidbe u ovom poslu sastojaće se od procenta od prodaje karata. Ako neki drugi agent proda kartu za ovu liniju Barska plovidba nema prihode po tom osnovu.

Pomorsku liniju Bar – Bari – Bar prethodnih šest sezona je povezivao putnički brod “Dubrovnik“, hrvatske kompanije Jadrolinija. Ovaj brod je izgrađen 1979. godine.

Međutim, saradnja nije nastavljena ove godine, zato što je Jadrolinija prodala “Dubrovnik“, pa nije imala brod koji bi ponudila za ovu liniju. Barska plovidba je ostala bez svog feribota u decembru 2016. godine.

Feribot “Sveti Stefan 2“ , koji je bio u vlasništvu Barske plovidbe, izgrađen je 1973. a u decembru 2016. godine vratio se sa posljednjeg putovanja na liniji Bar –Bari – Bar. Na gatu pet bio je usidren šest mjeseci, jer mu je ukinita klasa. Prodat je za 1,25 miliona dolara, odnosno 265 dolara po toni i 20. maja 2017. godine isporučen rezalištu Aliaga u Turskoj.

Brodska linija sa Italijom uspostavljena je 1965. godine, otkad je Crna Gora redovnom pomorskom linijom svih 12 mjeseci bila povezana sa Evropom.

/S.Popović/

Izvor:Pobjeda
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije