12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Heceg Novom očekuju dobru nautičku sezonu

Herceg Novi

Uskršnji praznici označavaju zvaničan početak nautičke sezone, a Gradska luka Škver i dalje tavori sa ozbiljnim posljedicama višegodišnje nebrige i štetom koju je minula zima ostavila na pristanu.

Božo Ukropina, direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom, kaže da će posljedice dva jaka zimska ciklona, koja su ozbiljno uzdrmala pristan biti otklonjene u narednim danima. Potvrđuje da je na lukobranu vidljiva šteta, te da rasvjeta nije u funkciji.

– Radićemo sada na saniranju rasvjete, kako bi šetalište na pristaništu bilo bezbjedno i saniraćemo postojeći dio lukobrana iznad Admirala, kako bi 1. maj dočekali spremno pred novu sezonu. Iskontrolisaćemo vezove, jer zimovnik traje do 1. maja. Nadamo se da će ova sezona biti bolja od prethodnih. Neka bude i 10% bolja nego prethodna, značiće pomak – kaže Ukropina.

Kompletan lukobran je bez rasvjete, a u jednom dijelu kablovi i bužiri su fizički izbačeni iz ležišta. Ukropina obećava da će ovaj problem biti riješen za najdalje desetak dana.

– Ne znam koliko će novca biti potrebno. Očekujem jednu ponudu u narednih par dana. Iako to nije naš posao, jer Agencija nije nadležna, ipak je to u našem gradu, na našem lukobranu. Problem nećemo riješiti ako budemo ulazili u priču ko je nadležan, ko nije. Završićemo ga na zadovoljstvo kako korisnika naših usluga, tako i nas koji gazdujemo lukom – poručio je Ukropina, dodajući da bez spoljne zaštite lukobran i mulo ne mogu opstati.

– Potrebna nam je studija koja će suštinski odgovoriti na pitanje u kakvom je stanju lukobran i šta nam je potrebno činiti – kazao je Ukropina.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je krajem prošle godine raspisalo tender za izradu studije sa potrebnim podlogama za sanaciju – rekonstrukciju lukobrana Gradske luke Škver. Vrijednost investicije je 30.578,51 EUR. Tenderom je planirano izvođenje pet istražnih geomehaničkih bušotina, u trupu lukobrana na jedan metar od valobranskog zida luke Škver, dubine 10 do 15 m. Potrebno je izraditi projekat i reviziju geotehničkih istraživanja, kao i geodetsko i batimetrijsko snimanje terena na prostoru (kopno i more), kao i situaciju terena u digitalnom obliku, u geo-referentnom državnom koordinatnom sistemu. Ukropina smatra da bi studija trebalo da pokaže stvarno stanje lukobrana i njegovog podvodnog dijela.

– Stanje lukobrana u luci Škver je odavno loše, što se primijeti i golim okom, a na to su upozoravali i stručnjaci još prije dvije godine kada je rađeno prvo istraživanje. Oštećenje je evidentno, a ono što se ne vidi, a čuje se, jeste jak huk i veliki hidropotisak koji se javlja ispod pristaništa – kazao je Ukropina.

Tvrdi da nije kasno za sanaciju, ali je trebalo ranije da se obavi, jer bi bila manja šteta, manji obim posla i trošak. Ističe da ako sudi po predsezoni, sezona bi trebalo da bude dobra, a u ponudi imaju 40 vezova, te da najave idu u pravcu da će ova sezona, koju mi smatramo od maja ili juna do oktobra, biti kvalitetna.

Pravni status čekaju 14 godina

Ukropina je od Vlade očekivao da doprinese rješenju pravnog statusa Gradske luke Škver, koji 14 godina nastoje da regulišu sa Morskim dobrom i nadležnim ministarstvima.

– Više je pravnih subjekata, a nema ugovora sa Morskim dobrom, koje gazduje obalom. Trebamo akt kojim se reguliše korišćenje, uređenje i ulaganje u to područje – kaže Ukropina.

Iz Morskog dobra objašnjavaju da se na koncesiju ili na tender o zakupu ne mogu dati lokacije i objekti na kojima su upisana prava vlasništva i/ili korišćenja. Osim toga, nijednim planskim dokumentom nije prepoznat zahvat Luke Škver, kako kopneni tako i njen akvatorijum, što je takođe jedan od preduslova za dobijanje koncesije.

– I u ovom slučaju inicirali smo donošenje Državne studije lokacije za Sektor 3 ili dio Sektora 3 koji obuhvata luku Škver (Topla, Herceg Novi, Savina) Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojom će se definisati granice zahvata Luke Škver, samim tim urbanističke parcele, tj. namjena i površina iste – kažu iz Morskog dobra.

Konkretna ulaganja naredne godine

Iz Morskog dobra su poručili da je toku je izrada studije, koja će pokazati šta je sve neophodno uraditi u rekonstrukciji lukobrana, te da će nakon izrade glavnog projekta za sanaciju-rekonstrukciju lukobrana za 2024. godinu predvidjeti sredstva za izvođenje radova.

– Nakon dobijenih podataka iz studije, pristupiće se izradi idejnog rješenja i glavnog projekta za sanaciju, odnosno rekonstrukciju lukobrana luke Škver, za koji su takođe predviđena sredstva. Realizacija obje javne nabavke očekuje se u prvoj polovini tekuće godine – saopštili su iz Morskog dobra

Izvor:Dan

Najčitanije