24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedrilicom “Bavižela” oploviće Boku

Boka Kotorska - foto Boka News
Boka Kotorska – foto Boka News

Poznati hercegnovski pisac i knjižar Nikola Malović inicirao je zanimljiv kulturološko-pomorski performans kao svojevrstan protest protiv u posljednje vrijeme, sve izraženije devastacije prirodne i kulturne baštine Boke Kotorske.

Iz gradske luke na Škveru u Herceg Novom u ranim jutarnjim satima u subotu 27. avgusta će krenuti ekspedicija oplovljavanja Boke Kotorske. Oficijelni narativ ekspedicije glasi – „Oplovljavanje prirodnih i kulturnih znamenitosti Boke Kotorske prije njihovog uništenja neznanjem i novcem“.

„Zvuči kuriozitetno, ali niko da se zna nije oplovio vijugave konture Boke Kotorske do 2011, kada su Vlatko Ignatoski i Miro Marušić, članovi ekipe „Obala naših unuka“, u sklopu istoimenog međunarodnog projekta, snimili liniju Boke Kotorske i Crnogorskog primorja u HD tehnologiji. Sada će na taj put krenuti četvoročlana posada koju pored mene čine kapetan Zlatan Zlatković iz Beograda, jedriličar, i svjetski putnik s preko milion kilometara u točkovima; Milan Todorović iz Beograda, izdavač, čovjek koji je na jedrenjaku preplovio Pacifik  i Siniša Luković iz Tivta, novinar i publicista, najbolji poznavalac novije prugastoplave istorije jedinog fjorda na Mediteranu.“- istakao je Malović.

Ploviće se šest metarskom jedrilicom simbolično nazvanom „Bavižela“ po istoimenom pitomom peraškom vjetru, a ruta će ekspediciju voditi niz smjer glavne morske struje kroz zaliv na relaciji Herceg Novi – Mamula – Arza, pa duž obale prema Rosama, Tivtu, Kotoru, Perastu, Risnu, Herceg Novom, do Prevlake, ponovo Mamule i natrag u Herceg Novi.

Boka Kotorska - foto Boka News
Boka Kotorska – foto Boka News

„Članovi „Bokeljske ekspedicije 2016“ biće uniformisani u mornarske majice. Hraniće se ribom iz konzerve, hljebom beškotom, i voćem. Oficijelno nebrendirano piće biće voda i po čaša vina. Plovidba će biti isključivo na vjetar, a ukoliko vjetra izostane na pojedinim dionicama – i na vesla.“- najavio je Malović dodajući da članovi ekspedicije neće izlaziti na kopno, ali su spremni da sa broda u prolazu uz obalu, daju izjave zainteresovanim novinarima.

Boka Kotorska - foto Boka News
Boka Kotorska – foto Boka News

„Ko god sa obale bude mahao prugastoplavim članovima „Bokeljske ekspedicije 2016“, biće mu odmahnuto sa jedrilice „Bavižela“– kazao je Malović, dodajući da je ova plovidba svojevrsni vid protesta protiv’sve izraženije devastacije jedinstvenog ambijenta i prebogate kulturne baštine jednog od zvanično, deset najljepših zaliva svijeta.

Najčitanije