9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Oproštajni i zahvalni govor mons. Štironje u Kotoru

Kotorski biskup mons. Ivan Štironja – foto Boka news

Mons. Ivan Štironja uputio je oproštajni i zahvalni govor u Biskupskom ordinarijatu u Kotoru u utorak 31. januara 2023., na objavi njegova imenovanja novim porečkim i pulskim biskupom. Govor donosimo u cijelosti.

U povodu novoga imenovanja i prelaska iz biskupije Kotor u biskupiju Poreč i Pula, ponajprije dajem hvalu i slavu Trojedinom Bogu od koga dolazi sve i što jesmo i što imamo.

Zahvaljujem svetom ocu, papi Franji, na iskazanu povjerenju.

Hvala vama poštovani i dragi svećenici Kotorske biskupije na susretima, suradnji i na svemu onom što ste činili i činite za ovu biskupiju. Ovih dana čuh u predavanju jedne uvažene i stručne osobe koja reče da su svećenici Boke „istinski čuvari sakralne baštine“. Mi znademo da se to odnosi na ozbiljno i odgovorno upravljanje crkvenim dobrima. No uz to postoje i druge službe a to je ponajprije propovijedanje i posvećivanje. I ovom prigodom bih vas želio ohrabriti na tom putu pastoralnog djelovanja ovdje u ovom dijelu svijeta, u prelijepoj Boki Kotorskoj. Uz Božju pomoć i zagovor svetaca hrabro ustrajte. Zahvaljujem nadbiskupu barskom mons. Rroku kao i biskupu u miru Iliji na suradnji i bratskoj susretljivosti.

Zahvaljujem suradnicima na Ordinarijatu, časnim sestrama redovnicama koje djeluju na području Biskupije, svim vjernicima Kotorske biskupije kao i svim ljudima dobre volje koji su nastanjeni širom Boke Kotorske, Kotorske biskupije i cijele zemlje Crne Gore koji su me otvorena srca primili i u biskupskoj službi podržali.

Nalazeći se pred novom službom biskupa Poreča i Pule, upućujem srdačne pozdrave administratoru biskupija nadbiskupu Draženu Kutleši, biskupu u miru Ivanu Milovanu, članovima Ordinarijata, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, vjernicima i svim žiteljima Krasne zemlje Istre mile.

Dragi prijatelji! S krajnjeg juga Jadrana dolazim na krajnji sjever. Te divne krajeve povezuje more, koje nas osvježava, zbližava i obogaćuje, otvara nam vidike, putove i nova odredišta. No, ima nešto još jače i čvršće povezuje nas vjernike, bolje rečeno: ima Netko tko nas čvrsto veže i utišava oluje na moru života. To je Isus koji nam je ostavio Crkvu koja je ujedno i vrata Kraljevstvu nebeskom. On, koji je Put, Istina i Život, istinski je orijentir, svjetionik i snaga. U današnjem evanđelju Isus poručuje svakomu od nas osobno: Ne boj se! Samo vjeruj (Mk 5,36).

Stojeći pred novim odredištem, moram priznati, da kao čovjek osjećam pomalo strah. No vjera u Providnost i vodstvo Duha Svetoga ulijeva mi nadu da će Bog koji preko Crkve poziva daje i snagu svima onima koji u njega vjeruju i pristupaju mu s ljubavlju. On koji je ljubav siguran sam da će nas u svojoj ljubavi povezivati i jačati da svim snagama i žarom zajednički djelujemo u njegovoj Crkvi.

Kotorski biskup mons. Ivan Štironja – foto Boka News

Onima koje ostavljam od srca zahvaljujem i molim za oproštenje ako je nešto bilo što nije dobro, a vas kojima dolazim srdačno pozdravljam, želim dobro zdravlje i Božji blagoslov. Bratski raspoložen dolazim braći i sestrama i ne sumnjam da će me braća i sestre radosna srca i primiti.

Neka vas sve prati zagovor naše Gospe Marije Majke Crkve, zagovor sviju svetih ugodnika hrvatskog naroda a osobito neka vas prati zagovor blaženika i svetaca Boke Kotorske i Istre. Bog vas blagoslovio.

Najčitanije