16.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština H. Novi: Pet projekata dobilo podršku za izdavačku djelatnost u 2024. godini

Herceg Novi foto Boka News

Komisija za sufinansiranje projekata za izdavačku djelatnost u 2024. godini donijela je jednoglasnu odluku da finansijski podrži pet projekata u oblasti izdavačke djelatnosti, saopštavaju iz Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

Riječ je o knjizi „Kapetan Petar Želalić – Kruna otomanska pod nogama malteškog viteza“ Predraga Kuzmanovskog, a podrška je odobrena jer se autor bavi temom od nemalog značaja, afirmišući još jednu značajnu ličnost bokeške istorije

Podršku je dobila i knjiga „Ratna luka Kumbor – Istorija pomorske baze u Kotorskom zalivu“ Siniše Lukovića jer se autor bavi lokalnom istorijom i to onim njenim aspektima koji su do sada veoma malo ili nikako obrađeni.

Komisija je podržala i knjigu „O igri koja život znači“ Momira Mićunovića koja se bavi kulturnom istorijom Herceg Novog i to onih aspekata koji do sada nisu sistematski zabilježeni.

Finansijsku podršku dobila je i knjiga „Kako preživeti sebe“ Bosiljke Kulišić zato što predstavlja praktičan i konkretan vodič za zdraviji i kvalitetniji život koji je nadograđen brojnim stručnim znanjima iz pedagogije, psihologije i vaspitanja.

Vodeći se namjerom da podrže mlade talente, Komisija je dodijelila podršku novoj zbirci poezije „Vježbe disanja“ Teodore Kovač jer je riječ o mladoj, talentovanoj i već nagrađivanoj pjesnikinji iz Herceg Novog.

Podsjetimo, iz budžeta Opštine može se sufinansirati projekat najviše do 50% iznosa ukupnih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju. Izuzetno, projekat od naročitog značaja za Opštinu može se sufinansirati u iznosu većem od 50% od iznosa ukupnih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.

Najčitanije