13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Herceg Novi i Uprave za vode izraditi će projekta za regulaciju dijela korita rijeke Sutorine

Sutorina

Regulacija i čišćenje korita rijeke Sutorine biće u fokusu saradnje Opštine Herceg Novi i Uprave za vode u narednom periodu, zaključeno je na današnjem sastanku predsjednika Opštine, Stevana Katića i direktorice Uprave, Vesne Bajović.

Dogovoreno je da će lokalna uprava i Vladin resor nadležan za upravljanje vodama zajednički raditi na analizi problema i razmatranju trajnih rješenja za uređenje dijela korita rijeke Sutorine, kako bi bilo spriječeno izlivanje i plavljenje priobalnih područja.

Uprava planira izradu projektne dokumentacije za regulaciju korita rijeke Sutorine na problematičnoj dionici od oko dva kilometra, za šta su sredstva predviđena ovogodišnjim budžetom, kazala je Bajović.

Sa sastanka

Kako je zaključila, Uprava za vode će biti partner i podrška lokalnoj upravi u rješavanju pitanja koja su hitna kada je u pitanju Sutorina, kao rijeka od državnog značaja.

Tokom radne posjete, Bajović i saradnici su sa sekretarom za komunalne djelatnosti, Vasilijem Seferovićem, i sekretarom za lokalnu samoupravu, Željkom Bajčetom, obišli nekoliko pozicija uz tok Sutorine koje su prepoznate kao kritične tačke. Obilazak terena bio je od izuzetnog značaja za sagledavanje trenutnog stanja i definisanje daljih koraka djelovanja.

Predstavnici Opštine Herceg Novi upoznali su Bajović sa izazovima i aktivnostima održavanja i čišćenja korita rijeke Sutorine i brojnih potoka, koje lokalna uprava svake godine samostalno sprovodi, u susret sezoni pojačanih padavina.

Sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju, Vasilije Seferović istakao je zadovoljstvo današnjom posjetom i činjenicom da Uprava za vode prepoznaje značaj uređenja korita Sutorine. On očekuje da do kraja naredne godine bude izrađena projektna dokumentacija, kako bi se potom krenulo u radove na regulaciji korita na potezu od magistrale do mora.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije