31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Kotor nastavlja sa podrškom održavanja i očuvanja tradicionalnih drvenih barki

Foto Opština Kotor

Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor organizovao je sastanak na temu „Održavanje i očuvanje tradicionalnih drvenih barki na teritoriji opštine Kotor”.

S obzirom da su Odlukom o budžetu Opštine Kotor za 2024. godinu opredijeljena sredstva za održavanje i očuvanje tradicionalnih drvenih barki na teritoriji opštine Kotor, kao i da je  raspisivanje javnog poziva planirano za septembar, cilj sastanka je bio da se sagleda dosadašnja saradnja Opštine Kotor i vlasnika drvenih barki, obaveze lica kojima su sredstva dodijeljena u prethodnoj godini, te da se razmotre načini da se postojeća saradnja unaprijedi.

Vlasnici drvenih barki dodijeljena sredstva iz prethodne godine moraju opravdati do 22. avgusta 2024. nakon čega se očekuje raspisivanje javnog poziva. Svim zainteresovanim licima dat je rok od mjesec dana da daju svoje sugestije na važeći Pravilnik o kriterijumima za raspodjelu sredstava za održavanje i očuvanje tradicionalnih drvenih barki na teritoriji opštine Kotor.

Drvena barka – foto Boka News

Zaključci sa sastanka su da bi vlasnici drvenih barki trebali formirati udruženje, te evidentirati sve vlasnike drvenih barki u opštini Kotor, bez obzira na plovno stanje. Takođe, zaključeno je da treba uspostaviti saradnju sa Lučkom Kapetanijom Kotor, kako bi i sa te strane dobili podršku u vidu evidencija,  registracije i  inicijativa koje se tiču zaštite drvene barke kao autentičnog plovila.

Sastanku, održanom u petak, 24. maja, prisustvovali su potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević, sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Suzana Radulović, savjetnica za razvoj preduzetništva Anđela Milošević, predstavnik NVO „Kamelija” Romeo Mihović, vlasnici barki, predstavnici pojedinih mjesnih zajednica, dok je iz opravdanih razloga izostao dolazak predstavnika Lučke kapetanije Kotor.

Najčitanije