16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat i Bemax postigli dogovor o sanaciji Lovanje i izgradnji dijela infrastrukture

Radovi na sanaciji stare deponije i pristupnog puta na Lovanji

Opština Tivat postigla je sporazum sa kompanijom Bemax iz Podgorice o sanaciji najvećeg dijela nekadašnjeg neuređenog smetlišta Lovanja-Sinjarevo, preko puta tivatskog aerodroma, kao i izgradnji nedostajuće infastrukture za žitelje tamošnjeg neformalnog romsko-egipćanskog naselja.

Bemaxu je naime, data saglasnost da zemljom od iskopa temeljne jame za objekte novog dijela Porto Montenegra- kompleksa Boka Place, nasipa nekadašnje smetlište na Lovanji i na taj način ga sanira i pripremi za buduće ozelenjavanje. Bemax na taj način više ne mora da taj materijal odvozi za Bar jer u Tivtu ne postoji deponija za inertni građevinski otpad u koji spadaju i zemljani iskopi, već se ovaj materijal koristi za sanaciju stare lokalne deponije komunalnog otpada na Lovanji-Sinjarevu.

Istovremeno, Bemax je preuzeo i obavezu da za potrebe neformalnog romsko-egipćanskg naselja na Lovanji sanira i asfaltira do sada veoma loš pristupni put sa Jadranske magistrale, kao i da za to naselje izgradi cjevovod za snabdijevanje vodom koju žitelji Lovanje do sada nisu imali. Zbog lošeg pristupnog puta za Lovanju koji mu je nanosio štetu na minibusu, prevoznik koga je Opština Tivat angažovala da besplatno u školu vozi romsko-egipćansku djecu iz tog neformalnog naselja, odbio je da dalje vozi đake sa Lovanje. To se odmah odrazilo i na njihove povećane izostanke sa nastave, što Opština Tivat želi da spriječi jer preduzima niz mjera da pospješi uključivanje djece iz RAE populacije u redovan nastavni proces, pa je to bio i dodatni razlog da se sa Bemaxom sklopi dogovor koji će rezultirati i sanacijom lošeg pristupnog puta do naselja.

Izvor:S.L.

Najčitanije