21 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat odlučna – HGI da plati dug od 65.000 i preseli se u manji prostor

Tivat-foto Boka News

Hrvatska građanska inicijativa ima rok do polovine narednog mjeseca da Opštini Tivat isplati oko 65.000 eura koliko joj duguje za zakupninu opštinskog poslovnog prostora i diobrovoljno ga napusti, ili će ta politička partija biti prinudno iseljena iz prostorija u Ulici Luke Tomanovića u centru Tivta koje već desetak godina koristi kao stranačko sjedište.

Potvrdio je to predsjednik Opštine Tivat Željko Komenović (NP) naglašavajući da on sa te funkcije ima prevashodnu obavezu da zaštiti imovinu i imovinske interese lokalne uprave i da aktivnosti koje je lokalna vlast koalicije građanskih listi NP-BF-GB u Tivtu preduzela da naplati pozamašna dugovanja HGI-ja, nemaju nikakvu političku pozadinu s obzirom da je HGI u Tivtu opozicija.

„Ovdje je riječ čisto i precizno, samo o imovinskim pravima i obavezama koje Opština Tivat namjerava da riješi, bez ikakve politizacije, a ti koji ih politizuju, jasno nam je zašto to rade. Ide se do toga da se u javnost plasiraju priče o navodnoj ugroženosti nečijih ljudskih, nacionalnih i manjinskih prava, da ja navodno, čuvam svoju političku fotelju a da je HGI tobože, trn u oku tivatske vlasti i da zato hoćemo da ih izbacimo. Ništa od toga nije tačno jer smo mi kao lokalna vlast do sada u više sastanaka koje smo imali sa hrvatskim ambasadorom u Crnoj Gori, osobljem konzulata RH u Kotoru, predstavnicima Sabora Republike Hrvatske prijateljski i otvoreno pričali o svemu tome i drugim pritanjima od značaja za pripadnike hrvatske manjine u Tivtu. HGI koji se političlki u Tivtu opet priklonio svojim starim ljubavima iz DPS-a, sada manipuliše pokušavajući da naše redovne aktivnosti na zaštiti imovinskih i finansijskih interesa grada, predstavi kao navodni naš atak na Hrvate. To je potpuna besmislica i manipulacija“- kazao je Komnenović dodajući da će Opština odlučno i do kraja sprovesti akciju naplate potraživanja od HGI-ja i da će ta stranka sredinom januara kada joj ističe rok na žalbu na već joj uručeno riješenje da napusti optinske prostorije Ulici Luke Tomanovića, iz njih biti dobrovoljno ili prinudno iseljena.

„O postupanju sa imovinom Opštine Tivat i zaštiti finansijskih i drugih interesa Opštine Tivat neće odlučivati ni Republika Hrvatska, ni  država Crna Gora iako oni možda misle da to mogu uraditi. Varaju se jer o tome odlučuje neko drugi – lokalna uprava Tivta i Skupština Opštine koja raspolaže imovinom grada. Dakle, neka HGI dođe na sjednicu SO, pa da raspravimo o čemu se radi. To je jedini načinj da se ovo riješi jer ni ja kao gradonačelnik ne mogu njima da nešto što priupada gradu, dam svojim potpisom, već o tome mora da odluči SO“- kazao je Komnenović.

Shodno svojoj zakonskoj obavezi da obezbjedi prostorije za rad svih lokalnih parlamentarnih stranaka, Opština Tivat je  HGI-ju ponudila da ova stranka iz velikih prostorija površine 50-tak kvadrata u Ulici Luke Tomanovića, pređe u adekvatne i srazmjerno manje prostorije u staroj zgradi Opštinj Tivat u istoj toj ulici. HGI inače, u SO Tivat ima dva svoja odbornika, ali su iz stranke na čijem je čelu Adrijan Vuksanović do sada odbijali da napuste velike prostorije koje Opština može komercijalno da iskoristi, te da pređu u manju kancelariju u staroj zgradi lokalne administracije Tivta, a u kojoj je inače, smještena i većina drugih tivatskih parlamentarnih partija.

“Stojimo na stanovištu da Opšini Tivat ne dugujemo nijedan euro, niti smo po bilo kojem pravnom osnovu obvezni da taj zamišljeni dug vratimo.”- poručili su iz HGI-a, tvrdeći da Opština u slučaju prostorija koje oni koriste “pogrešno tumači pravne propise” i naglašavaju da “HGI pomenute prostorije koristi na osnovu pravosnažnog Ugovora o zakupu, koji je zaključen na neodređeno vrijeme.”

Komnenović međutim, tvrdi drugačije, napominjući da je Opština Tivat prvi ugovor o zakupu spornih prostorija sa HGI-jom zaključila 10.aprila 2006. i da je cijena zakupa više puta u međuvremenu mijenjana od početne u iznosu od 320 eura mjesečno.

“Tokom 2014. i kasnije HGI se Opštiuni obraćala sa zahtjevom za rješavanje statusa poslovnog prostora koji koristi, čak je traženo da se korišćenje proširi za još jednu prostoriju. Vođeni su pregovori  da tadašnja Uprava za imovinu Crne Gore preuzme plaćanje zakupnine prema Opštini Tivat, pa je bio sačinjen i nacrt trojnog ugovora, ali on nikada nije bio potoisan. Ja sam dva puta ovim povodom lično išao u Upravu za imovinu Crne Gore i tražio da se makar nešto od dugovanja prema Opštini plati, ali se plaćanje nije moglo izvršiti jer ne postoji niti jedan potpisani papir ili ugovor koji bi Upravi to omogućio da uradi.” –kazao je Komnenović precizirajući da je dug HGI-ja prema Opštini na ime zakupnine, do kraja 2017. do kada je postojala ugovorna osnova za korišćenje tih prostorija,  po analitičkim karticama lokalnog Sekretarijata za finansije, dostigao iznos od 42.493 eura. Budući da je stranka Adrijana Vuksanovića i nakon toga ostala u opštinksim prostorijama, dug je nastavio da raste i trenutno iznosi oko 65.000 eura.

Komnenović je naglasio da je Opština uputila dopis HGI-ju da napusti prostorije u Ulici Luke Tomanovića, da pređu u drugi, besplatni manji prostor u staroj zgradi Opštine gdje su smještene  druge tivatske parlamentarne partiije i naglasio da pravni zastupnici lokalne uprave vode dalju proceduru naplate duga od  partije koju vodi Adrijan Vuksanović.

DOM KULTURE U DONJOJ LASTVI NE MOŽE KORISTITI SAMO HGI ?

Komenatrišući tvrdnje rukovodstva HGI da lokalna uprava Tivta  želi da izbaci toj partiji blisko Hrvatsko nacionalne vijeće i Hrvatsku krovnu udrugu Dux Croatorum  iz Doma kulture u Donjoj Lastvi koji je takođe vlasništvo Opštine, Komnenović je kazao da je “tu sve jasno jer oni sada imaju petogodišnji ugobor o besplatnom korišćenju tog objekta, a koji ističe 16.aprila naredne godine.”

Prvaci HGI su tim povodom pokrenmuli kampanju u Crnoj Gori i kod najviših državnih funkcionera Hrvatske govoreći im “o problematici Doma kulture u Donjoj Lastvi koji su svojedobno, gradili Hrvati” i tražeći njihovu pomoć da se taj javni objekat u Tivtu dugoročno dodijeli HGI-ju bliskim rganizacijama.

“Mi smo ga prije deset godina obnovili. Kad kažem mi mislim na Hrvatsku organiziranu zajednicu i sada je tim i takvima problem Dom kulture u Donjoj Lastvi koji je živ. Imaju Dom kulture u Lepetanima, Gradiošnici, Krašićima koji zjape puni prašine prazni, za koje malo ko i zna. Njima je interesantan samo ovaj Dom kulture u Donjoj Lastvi”- kazao je prije desetak dana, predsjednik HGI Adrijan Vuksanovič. On je, komentarišući to pitanje i spor sa Opštinom oko stranačkih prostporija istakao da “ako neki misle u lokalnoj samoupravi, koji su prvi put došli u toj poziciji da se nešto pitaju, pa ako su sad umislili da će se pitati za te stvari i da se igraju politike i na toj razini- grdno se varaju.” Dodao je da su o svemu, iz HGI obavijestili vlasti u Hrvatskoj.

“Ne postoji način da se Opština Tivat odriče neke svoje imovine za korist trećeg lica ili bilo koga drugoga, zvali se oni Hrvatska krovna zajednica ili Srpska zajednica ili bilo kako drugačije. To jednostavno ne može. Možemo da se dogoorimo, možemo da pomognemo, možemo da napravimo džentlmenski ugovor koji će i njima sasvim odgovarati i biti bolji nego ovi u prethpodnom periodu. O tome koliko su oni (HGI) navodno ugroženi i čime sada zamajavaju javnost, govori i činjenica da je Dom kulture u Donjoj Lastvi koji je imovina Opštine Tivat, jedini javni objekat u Crnoj Gori mimo diplomatskih predstavništava Republike Hrvatske, na kojem se stalno vijori hrvatska državna zastava. Neka mi iz HGI-ja nađu drugi takav primjer, bilo gdje u Crnoj Gori”- istakao je Komnenović.

Pozvao je čelnike HGI na razgoor oko eventualnog nastavka korišćenja Doma kulture nakon isteka aktuelnog ugovora u aprilu naredne godine, ali je naglasio da će uslov Opštine za to biti da taj objekat ubuduće osim HGI i njemu bliskih organizacija, koriste i drugi predstavnici ili udruženja od značaja za bhrtvatsku manjinu u Crnoj Gori, prvenstveno Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” iz Donje Lastve, Matica Htrvatska u Crnoj Gori, Hrvatsko građansko društvo iz Kotora, ali i druga politička partija hrvatske manijine, Hrvatska reformska stranka.

Izvor:S.L.

Najčitanije