15 C
Kotor

Slušaj online radio

Papa Franjo tradicionalno u podne poslao božićnu poruku Urbi et orbi – Gradu i svijetu

Papa – foto HRT

Drugu godinu zaredom Božić se i u Vatikanu dočekuje u ozračju pandemije izazvane koronavirusom. Papa Franjo tradicionalno u podne s balkona bazilike svetog Petra poslao je božićnu poruku Urbi et orbi – Gradu i svijetu. Pozvao je na prestanak sukoba među ljudima te istaknuo da u djetešcu prepoznamo Boga. Iz Vatikana za Podnevni dnevnik javila se novinarka Dajana Kruneš.

– Solidarnost, pomirenje, dijalog i briga za one u potrebi – u tom smjeru idu Papine misli na Božić – izvijestila je te naglasila Papinu poruku – da smo u ovom trenutku koji je još uvijek obilježen pandemijom, suočeni s izazovom koji možemo samo zajednički prevladati, dijalogom. U molitvi je, kaže Kruneš, Papa htio potaknuti narode svijeta da zajednički krenu putem povjerenja i solidarnosti, pozvao je ljude da budu velikodušni kako bi pomoć, a posebno cjepivo, došlo do mjesta gdje je potrebno.

– Stroge su mjere tijekom blagdana, u potpunosti se izbjegavaju druženja i okupljanja, virus uzima maha, jučer je zabilježen novi rekord, više od 50 tisuća novih slučajeva zaraza u Rimu – napominje Kruneš.

U svojoj poruci “Urbi et Orbi” (Gradu i svijetu), papa Franjo je pozvao ljude i svjetske čelnike da međusobno razgovaraju, umjesto da se zakopaju u rovove, upozorivši da se otuđenost tijekom pandemije COVID-a dodatno pogoršala.

– Naši su kapaciteti za društvene odnose pod velikim pritiskom: sve više jača sklonost da se povlačimo u sebe, da sve činimo sami, da se prestajemo truditi upoznavati druge i zajedno nešto raditi, upozorio je Papa sa središnjeg balkona bazilike sv. Petra ovog kišnog i vjetrovitog Božića u Rimu.

I na međunarodnoj razini, dodao je Sveti Otac, vidljiv je rizik od izbjegavanja dijaloga i rizik da se zbog ove složene krize radije pribjegne prečacima, umjesto da se krene dužim putem dijaloga.

– Ali zapravo, samo ovi potonji, putevi dijaloga mogu dovesti do rješavanja sukoba i trajnim dobrobitima za sve nas, rekao je Franjo.

Vatikan . foto HRT

Pritom je naveo cijeli niz sukoba, napetosti i kriza u svijetu, spomenuvši Siriju, Jemen, Izrael, palestinska područja, Afganistan, Mjanmar, Ukrajinu, Sudan, Južni Sudan i druge užarene točke.

– I dalje svjedočimo velikom broju sukoba, kriza i neslaganja, rekao je Papa koji je prošli tjedan proslavio 85. rođendan.

Prema njegovim riječima, čini se da sukobima ne vidimo kraja i jedva da ih uopće i primjećujemo.

– Toliko smo na njih navikli da se goleme tragedije sada događaju u tišini: riskiramo da ne čujemo jauk boli i jada od velikog broja naše braće i sestara, rekao je Papa.

Zazvao je Boga da “obiteljima podari spokoj i jedinstvo”, pohvalivši one koji nastoje održati obitelji i zajednice na okupu u ovim podijeljenim vremenima.

– Zamolimo ga da nam podari snagu da budemo otvoreni prema dijalogu. Na ovaj svečani dan, zamolimo ga da u našim srcima razbukta čežnju za pomirbom i bratstvom, rekao je vjernicima koji su se zbog ograničenja vezanih za pandemiju i lošeg vremena okupili u neuobičajeno malom broju od samo nekoliko stotina.

Papa Franjo nije propustio spomenuti i Ukrajinu i zatražio od Boga da “spriječi nove nasilne incidente u dugom, tinjajućem sukobu” u toj zemlji.

Još jednom pozvao je ljude da ne budu ravnodušni prema sudbini političkih zatvorenika, žena žrtava obiteljskog nasilja, raseljenih i izbjeglih. Čelnicima u svijetu poručio je da zaštite prirodu i okoliš za buduće generacije.

U svojem govoru na malo više od dvije stranice, glavna riječ koju je izgovorio 11 puta bila je “dijalog”.

Govor je počeo riječima: “Riječ Božja, koja je stvorila svijet i koja daje smisao povijesti i čovječanstvu na njegovu putu, postala je tijelom i nastanila se među nama. Došla je poput šapata, poput blagog i tihog lahora, da ispuni čuđenjem srce svakog muškarca i žene koji se otvore tom otajstvu”.

– Svojim dolaskom u svijet, u Osobi utjelovljene Riječi, Bog nam je pokazao put susreta i dijaloga (…) Sestre i braćo, kakav bi bio naš svijet bez strpljivog dijaloga mnogih velikodušnih osoba koje drže obitelji i zajednice na okupu? , rekao je Papa.

Na Badnjak je Jorge Bergoglio pozvao Crkvu da bude “siromašna i bratska”, čime je taj neumorni branitelj najranjivijih ponovno upozorio na “ravnodušnost” prema siromaštvu.

– Isusa, po rođenju okružuju mali, siromašni, zaboravljeni na periferiji, tamo gdje je ljudsko dostojanstvo stavljeno na kušnju, naglasio je Papa.

Na misi u petak navečer istaknuo je da “Bog ne traži snagu i moć, on traži nježnost i poniznost”.

Papa je također pozvao na “vraćanje dostojanstva čovjekovu radu, jer je čovjek gospodar, a ne rob rada”.

Dijete nam se rodilo, ono je riječ koje je postalo djetešce, Kriste, nauči nas kročiti s tobom putevima mira, istaknuo je.

Papa je udijelio oprost svih grijeha.

 Na talijanskom poluotoku na snazi su neke od najstrožih mjera u Europi, ali su ove godine ipak malo blaže.

Izvor:HRT

Najčitanije