11 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat ogroman novac troši na promociju i fešte

CZK Tivat

Opština Tivat je za organizaciju dva dočeka Nove godine u tom gradu prošle i ove godine utrošila preko 210 hiljada eura novca poreskih obveznika – proizilazi iz podataka koje su objavile lokalna uprava i tivatska Turistička organizacija.

Prema završnom računu budžeta Opštine za 2017., na stavku „promotivne aktivnosti-kulturne manidestacije“ što se odnosi na doček Nove 2017. godine kada je u Tivtu prvi put organizovana ta fešta sa nastupom „Prljavog kazališta“, otišlo je 121.800 eura. Za doček Nove 2018.  kada je na Pinima pjevao čuveni hrvatski kantautor  Gibonni, prema podacima Turističke organizacije Tivat, Opština je izdvojila 90 hiljada eura,  a TO još 70 hiljada. Na to je naknadno TO dodala još oko 10 hiljada eura za kako piše u dokumnetaciji, „potrebe marketinga i brojne druge dodatne troškove koje nismo mogli tačno precizirati u trenucima realizacije“.

Odbornica SDP u SO Tivat Bernarda Moškov interesovala se koliko su ova ulaganja Opštine i TO uticala na povećanje turističkog prometa i zarade ugostitelja u gradu tokom novogodišnjih praznika, ali nije dobila precizne podatke. Iz TO su Moškov uputili da od Poreske uprave traži podatke o dobiti tivatskih hotelijera i restoratera. Iz Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Tivat, odbornici SDP su samo kazali da je od naplate boravišne takse turistima u kolektivnom smještaju u decembru 2017. i januaru 2018. naplaćeno ukupno 5.265 eura, što je 46,9 odsto više nego u ta dva mjeseca 2016. i 2017. godine kada je u tom gradu prvi put priređen doček Nove godine na otvorenom.

DALI 45 HILJADA EURA ZA PREDSTAVU KOJU NIKO NE GLEDA

Opština Tivat je prema završnom računu budžeta za 2017. dala nešto više od 44 hiljade eura za „ugovorene uslige – pozorišna predstava“. Nezvanično, na taj iznos Centar za kulturu kao producent iz svoje je kaset dodao još oko 10 hiljada eura. Riječ je o troškovima produkcije komada „Gorska drama“, autorskog prijekta Obrada Nenezića iza kojeg je lani svom snagom „zaleglo“ DPS rukovodstvo opštine Tivat, uprkos protivljenu ovdašnjih kulturnih poslenika koji su imali dvojbe o umjetničkom kvalitetu te predstave. Pokazalo se da su kulturnjaci u pravu jer je „Gorska drama“ koja je pobrala vrlo loše kritike, lani nakon premijere i prethodno zakazane dvije reprize, igrana još samo dva puta i to oba puta na zahtjev činovnika opštinskog Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti – u sklopu programa obilježavanja Dana Opštine 21.novembra i jednom u Novom Sadu kada su Tivćani u glavnom gradu Vojvodine predstavljali svoju turističku i kulturnu ponudu.

ZA PROMOCJU U MEDIMA DALI 88 HILJADA EURA

Pored 225 hiljada eura sa koliko je lani finasirala rad lokalnog javnog servisa Radio Tivat, Opština je prošle godine za plaćanje „medijskih usluga i promotivnih aktivnosti“ u drugim medijima utrošila još skoro 60 hiljada eura. Povrh toga, za „medijske uluge i promotivne aktivnosti povodom Dana Opštine 21.novembra“, potrošeno je dodatnih skoro 28 hiljada eura.

Izvor:S.L

Najčitanije