10 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat pokušava da riješi dugogodišnje problem sa nesavjesnim korisnicima opštinskih poslovnih prostora

Tivat – Centar

Administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje) pokrenula je niz aktivnosti na riješavanju dugogodišnjih problema koje lokalna uprava ima sa nekoliko nesavjesnih korisnika njenih poslovnih prostora.

Tako je Opština uspjela da naplati sva dugovanja zaključno sa 31.januarom 2017. koje je prema njoj imala firma “Azalea” što koristi dva velika opštinskam poslovna prostora u Njegoševoj ulici u centru grada, a uskoro slijedi i prinudno iseljenje te firme iz ovih opštinskih nekretnina.

“Upravni postupak za iseljenje preduzeća “Azalea” doo pravosnažno je okončan i kao takav predat javnom izvršitelju na dalji postupak. Po raspoloživim informacijama, zadnji rok za dobrovoljno iseljenje je 28.maj. Ukoliko se dobrovoljno iseljenje ne desi, izvršitelj će pristupiti prinudnom iseljenju”-rečeno je “Vijestima” u kabinetu tivatskog gradonačelnika.

Sva dugovanja “Azalee” po osnovu zakupa prostora zaključno sa 31.decembrom 2017. godine su izmirena u toku 2020 (2.550 eura) i 2021 (800 eura), ali to ne znači da su izmirena i sva potraživanja lokalne uprave od te firme. Naime bivša tivatska DPS-SD-HGI lokalna vlast, nakon 31.decembra 2017. nije zaključivala nove ugovore o zakupu poslovnog prostora sa “Azaleom” ali ih je ta firma nastavila koristiti, iako se cijena zakupa opštinskioh poslovnih prostora u međuvremenu promjenila shodno novoj Odluci kojom se uređuje ova oblast. Stoga će aktuelna tivatska gradska uprava koju čini koalicija građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i “Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat”, morati da preduzme dodatne mjere da od te firme naplati korišćenje opštinskih poslovnih prostora i u protekle tri ipo godine.

Jedan od najvećih dužnika Opštine Tivat za neplaćenu zakupninu poslovnog prostora je politička partrija Hrvatska građanska inicijativa koja već godinama koristi opštinske prostorije u prizemlju stambene zgrade u Ulici Luke Tomanovića. Stranka na čijem je čelu Adrijan Vuksanović do sada nije plaćala te prostorije pozivajući se na svoj parlamentarni status u državnoj Skupštini i time  obavezu Uprave za imovinu Crne Gore da joj plaća poslovni prostorza stranačku centralu. HGI je međutim, na izborima 30.avgusta prošle godine izgubio taj status, pa je time i prestala takva obaveza državne Uprave za imovinu, a koju ona, inače, godinama prije toga nije izmirivala prema vlasniku prostorija koje je HGI koristila za svoju stranačku centralu – Opštini Tivat.

“Pokrenuti su razgovori sa HGI-jem oko rješavanja ovog pitanja, i lokalna uprava ima uvjeravanja da će dug po ovom osnovu biti izmiren. Zaključno sa 31.12.2017. godine dugovanje HGI-ja po ovom osnovu iznosi 42.493,83 eura. Takođe ugovori o zakupu nakon ovog datuma nisu zaključivani, a cijena zakupa se promjenila shodno novoj Odluci kojom se uređuje ova oblast.”- kazali su u lokalnoj upravi Tivta.

Predstavnici Opštine održala su i sastanak sa čelnicima Fakulteta za mediteranske studije (FMS), koji je smješten u staroj zgradi Opštine u Ulici Luke Tomanovića, jer lokalna uorava Tivta koja je inače, suosnivač i suvlasnik ove privatne visokoškolske ustanove, „godinama unazad ne bilježi prihode po ovom osnovu“, iako FMS koristi veći dio stare optinske zgrade.

„Radi se na usaglašavanju ugovora kojim će biti definisani međusobni odnosi i obaveze. Nova administracija grada pred sobom ima odgovoran i kompleksan zadatak uspostavljanja domaćinskog odnosa prema svemu što je imovina Opštine. Ovo pitanje zahtjeva vrijeme i posvećenost, koju će nova administracija neupitno uložiti u ovu problematiku.“- poručili su iz Komnenovićevog kabineta.

Inače, ukupno zaduženje koje je Sekretarijat za finansije i lokalne prihode Opšine Tivat prošle godine dostavio korisnicima opštinskih poslovnih prostora iznosilo je 122.758 eura, Na ime zakupnine za tu i dugova za ranije godine, lani je prihodovano nešto preko 117 hiljada eura. Valja napomenjuti da je lani zakupnina opštinskih poslovnih prostora za njiohove korisnike umanjena 50% u odnosu na redovne cijene, a što je bila jedna od mjera pomoći lokalnoj privredi za prevazilaženje ekonomskih posljedica od pandemije koronavirusa.

Izvor:S.L.

Najčitanije