20 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat – prijem za uspješne srednjoškolce pripadnike RE populacije

Petkovic i Mišković Vidojevic sa srednjoskolcima

Potpredsjednik opštine Tivat  dr Andrija Petković ugostio je danas mlade Tivćane, pripadnike RE populacije, koji sa velikim uspjehom pohađaju srednje škole u Tivtu i drugim crnogorskim gradovima. Sabrija Rama, Mendona Ćuškaj, Đulijano Baljaj i Matej Vučković uzorni su đaci koji u planu imaju nastavak školovanja i skoro zaposlenje.

„Čestitam vam na tome što ste odabrali obrazovanje kao svoj prioritet. Vaš primjer i naša podrška, nadam se, motiv su drugima da krenu vašim stopama“ istakao je potpredsjednik opštine i podsjetio da zajedno moramo graditi društvo jednakih šansi za sve.

„Sekretarijat za društvene djelatnosti kontinuirano pruža podršku pripadnicima RE populacije u Tivtu, sa posebnim fokusom na obrazovanje. Zanimanja koja ste odabrali su tražena i nadam se da ćete edukaciju nastaviti, a zatim i pronaći posao u struci“ – istakla je ovom prilikom sekretarka za društvene djelatnosti Olivera Mišković Vidojević.

Uspješnim srednjoškolcima uručene su novčane nagrade.

Protekle godine izrađen je nacrt Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u opštini Tivat za period 2022-2026 godine, kojim se definišu lokalne politike od značaja za RE populaciju. Opština Tivat svake godine obezbjeđuje školski pribor za sve osnovce, školske torbe za đake prvake i besplatan školski prevoz za učenike osnovnih i srednjih škola. Opština Tivat je u prethodnom periodu podržala projekat „Prevencija ranih brakova u RE zajednici“, ali i inicijativu Evropske unije i Savjeta Evrope „Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!”. Već tradicionalno lokalna uprava najmlađe pripadnike RE populacije u Tivtu obraduje poklonima u vrijeme novogodišnjih praznika.

Najčitanije