12 C
Kotor

Slušaj online radio

Orban popustio, EU ima dogovor o pomoći Ukrajini

EU Orban – foto arhiv EPA

Čelnici svih 27 država članica postigli su u četvrtak dogovor o reviziji višegodišnjeg proračuna, koja uključuje pomoć Ukrajini, čemu se dosad protivio mađarski premijer Viktor Orban.

Na izvanrednom samitu u Bruxellesu postignut je dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura.

Izvanredni samit sazvan je jedino zato da se pokuša pridobiti suglasnost Mađarske. Na zadnjem samitu sredinom decembra 26 članica postiglo dogovor o pomoći Ukrajini i jedino je Mađarska bila protiv.

Dogovor je očito postignut prije formalnog početka samita jer je prije toga održano nekoliko sastanaka u užem sastavu. Početak samita je kasnio skoro sat i pol, a nekoliko minuta nakon početka objavljeno je da je dogovor postignut.

Prema usuglašenom tekstu zaključaka, Orban za svoj pristanak nije dobio ništa zauzvrat.

U tekstu se kaže da će se “na temelju godišnjeg izvješća Komisje, Europsko vijeće (šefovi država ili vlada EU-a) voditi raspravu svake godine o provedbi Instrumenta za Ukrajinu s ciljem da daju smjernice”. Orban je ranije tražio da se iznos od 50 milijardi eura podijeli na četiri sljedeće godine, po 12,5 milijardi godišnje i da se o tome odlučuje svake godine.

Time bi on zadržao mogućnost da i dalje prijeti vetom kako bi dobio zauzvrat ustupke oko odmrzavanja europskih sredstava koja su Mađarskoj zamrznuta zbog problema s vladavinom prava.

U zaključcima se također kaže da će “bude li potrebe, za dvije godine Europsko vijeće pozvati Komisiju da napravi prijedlog revizije u kontekstu novog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO)”.

Međutim, to ima li i nema potrebe za revizijom moraju odlučiti čelnici država članica EU-a jednoglasno, što znači da bi Orban trebao pridobiti ostalih 26 čelnika da pristanu na novu reviziju proračuna, za što nema baš nikakvih izgleda.

U tekstu zaključaka na Orbanov zahtjev dodana je rečenica da “Europsko vijeće podsjeća na svoje zaključke iz prosinca 2020. o primjeni mehanizma uvjetovanosti”.

U tim zaključcima iz prosinca 2020. Europsko vijeće je postiglo dogovor o sustavu uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije od svih vrsta prijevara, korupcije i sukoba interesa.

Orban će se vjerojatno pozivati na jednu rečenicu iz tih zaključaka koja glasi: “Puki nalaz o tome da je došlo do kršenja vladavine prava nije dovoljan za aktivaciju mehanizma”, to jest za uvođenje sankcija.

Ali, taj je paragraf ubačen na samom kraju zaključaka, ne u dijelu koji govori o paketu makrofinancijske pomoći Ukrajini.

Taj je mehanizam kasnije iskorišten za zamrzavanje dijela sredstava namijenjenih Mađarskoj iz kohezijskih fondova EU-a.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije