24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Orban: Trump neće Ukrajini dati ni penija. Zato će rat završiti

Tramp

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se u petak sastao s američkim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom, ustvrdio je u intervjuu za TV kanal M1 kako Trump ima “prilično detaljne planove” za okončanje rata u Ukrajini.
Orban je naveo kako su Trumpovi planovi u skladu s interesima Mađarske.

“On ima vrlo jasnu viziju s kojom se teško ne složiti. On kaže sljedeće: prvo, on neće dati ni peni za rusko-ukrajinski rat. Zato će rat završiti, jer je očito da Ukrajina ne može stati na svoje noge”, kazao je mađarski premijer, prenosi Index.

“Ako Amerikanci ne daju novac i oružje zajedno s Europljanima, rat će završiti. A ako Amerikanci ne daju novac, onda Europljani neće moći sami financirati ovaj rat. A onda će rat također završiti”, dodao je. Prema Orbanu, Sjedinjene Države više ne žele financirati sigurnost Europe.

“Ako se Europljani boje Rusa ili općenito žele imati visoku razinu sigurnosti, moraju to platiti. Ili izgradnjom vlastite vojske i vlastite opreme ili, ako za to koriste Amerikance, plaćanjem cijene Amerikancima, cijene sigurnosti. Dakle, on (Trump) govori izravno i jasno”, poručio je mađarski premijer.

Podsjetio je kako je Trump bio “prvi predsjednik nakon dugo vremena koji nije započeo rat tijekom svog mandata”. “Dakle, već znamo za njega, već znamo iz njegovog predsjedništva, da je on čovjek mira”, istaknuo je.

“I on sada ne skriva svoje stavove: jasno je dao do znanja da mu je cilj donijeti mir u rusko-ukrajinski rat. Želimo prekid vatre što je prije moguće. Želimo skori kraj ovog rata. Ne vidim nikoga drugog tko ima više odlučnosti i snage za to od Donalda Trumpa”, nastavio je.

Orban se s Trumpom sastao na Floridi. Njih su dvojica razgovarali o “širokom rasponu pitanja koja utječu na Mađarsku i Sjedinjene Države, uključujući iznimnu važnost jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije”.

Orban je nakon sastanka ponovno bio pun hvale za Trumpa, naglasivši da bi “svijet bio bolje mjesto” kada bi se bivši američki predsjednik vratio na vlast. Trump je pak Orbanu uputio komplimente nazvavši ga “fantastičnim vođom”. Sastanak je izazvao kritike aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena.

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je u petak republikanskog suparnika Donalda Trumpa zbog sastanka s Viktorom Orbanom, rekavši da mađarski premijer nastoji uspostaviti diktaturu. “Znate li s kim se danas sastaje u Mar-a-Lagu?” rekao je Joe Biden pristalicama tijekom predizbornog skupa. “Orbanom iz Mađarske, koji je otvoreno rekao da ne misli da demokracija funkcionira i da želi diktaturu.”

“Vidim budućnost u kojoj branimo demokraciju, a ne u kojoj je slabimo”, rekao je 81-godišnji demokrat za kojeg je ta tema jedna od glavnih u kampanji protiv Donalda Trumpa.

Joe Biden je još jednom osudio komentare 77-godišnjeg bivšeg američkog predsjednika koji je rekao da bi poticao ruskog predsjednika Vladimira Putina na napad na zemlje NATO-a koje financijski ne pridonose dovoljno savezu.

Najčitanije