16 C
Kotor

Slušaj online radio

Kriza Crvenog mora ubrzava proširenje Sueckog kanala

Brod – luka – Ilustracija (Foto: stockphoto mania/shutterstock.com)
Nagli pad prihoda od Sueckog kanala, zbog zaobilaženja brodarskih kompanija ove najkraće plovne veze između Evrope i Azije, usljed sukoba u Crvenom moru, dodatno je inicirao projekte u cilju stvaranja uslova za povećanje obima pomorskog transporta robe. Egipat planira proširenje kanala u dužini od 80 km, kako bi bila omogućena dvosmjerna plovidba velikih brodova dužinom cijele rute.
Egipat je objavio planove da istraži mogućnost proširenja Sueckog kanala, kako bi se stvorili uslovi za veći obim transporta i spriječavanje uskih grla u saobraćaju, koja mogu da poremete nesmetan tok trgovine između Azije i Evrope. Proširenje kapaciteta podrazumijeva izgradnju drugog kanala unutar postojećeg plovnog puta.
Naime, u sklopu aktuelnih geopolitičkih dešavanja, poremjećaji plovidbe u Sueckom kanalu, kao rezultat sukoba u Crvenom moru, pogoršavaju nestašicu deviza u Egiptu. Zemlja najavljuje da će raditi na daljem uspostavljanju dvosmjernog saobraćajana ovoj ruti, kako bi se omogućilo brodovima na sjeveru i na jugu da putuju istovremeno cijelom dužinom kanala.
Otvaranje dvokanalne dionice od 10 km
 
Postojeća druga traka kanala otvorena je 2015. godine, u cilju odvijanja dvosmjernog saobraćaja. Novo proširenje će dodati 50 km na sjeveru i 30 km na jugu dvosmjerne plovidbe, izjavio je predsjednik Uprave za Suecki kanal Osama Rabie.
Vrijednost investicije, niti rokovi za realizaciju projekta od 80 km nisu otkriveni. Prema većini procjena, proširenje od 72 kilometra, završeno 2015. godine, koštalo je između 8 i 9 mlrd USD, prenosi portal Agbi. Prema pomenutom izvoru, uskoro bi trebalo da bude otvoreno 10 km produžetka dvokanalne dionice Sueckog kanala, što će povećati obim saobraćaja, tako da će šest do osam brodova moći istovremeno da plovi ovom rutom.
Međutim, prihodi od Sueckog kanala – ključnog izvora deviza za Egipat – pali su za nešto više od polovine tokom prva dva mjeseca 2024, u poređenju sa istim periodom prošle godine.
Smanjenje brodskog saobraćaja
 
Podsjećanja radi, vladajući pokret Huta u sjevernom Jemenu, Ansar Alah, koji kontroliše veći dio jemenske obale Crvenog mora, nakon eskalacije bliskoistočnog sukoba, u novembru 2023. godine počeo je da napada brodove povezane sa Izraelom, što je izazvalo naglo smanjenje pomorskog transporta kroz Suecki kanal. Brodski giganti zaustavili su plovidbu mnogih svojih plovila ovom rutom, nakon niza napada na trgovačke brodove u moreuzu Bab al-Mandab, na južnom ulazu u Crveno more, preusmjeravajući ih oko Rta dobre nade.
Suecki kanal je izuzetno važan za globalnu ekonomiju – trenutno se procijenjuje da 12% svjetske trgovine prolazi kroz kanal na sjevernom kraju Crvenog mora, što podrazumijeva 30% svjetskih brodskih kontejnera.
Produbljivanje i proširivanje dijela kanala
 
Prema Kilskom institutu za svjetsku ekonomiju, prevoz kroz Crveno more opao je za više od 80% po zapremini kontejnera. Tako je Egipat od početka godine, pa do 26. februara, zabilježio samo 724 mil USD tranzitnih naknada, što je manje za 1,47 mlrd USD u odnosu na početak 2023. godine, upravo nakon niza napada na brodarstvo Crvenog mora, prenio je portal Agbi.
Upravo u aktuelnim okolnostima Egipat intenzivno proučava mogućnosti daljeg širenja Sueckog kanala, kako bi proširio i završio drugi kanal plovnog puta, jer bi taj potez omogućio veći obim transporta i spriječio blokadu saobraćaja. Svako novo proširenje bi se nadovezalo na trenutne radove na proširenju drugog kanala za 10 kilometara, kao i na produbljivanju i proširenju dijela kanala.
Da podsjetimo, posao na proširenju dionice od 10 kilometara ubrzan je nakon što se Ever Given, džinovski kontejnerski brod, nasukao u jednoj traci u dijelu kanala u martu 2021. godine, zaustavivši saobraćaj na šest dana.
Oscilacije u prihodima od kanala
 
Prihodi od kanala su se postepeno povećavali, ali u manjoj mjeri nego što su zvaničnici predviđali, dostigavši rekordnih 9,4 mlrd USD u finansijskoj godini koja se završava u junu 2023, prije nego što su početkom ove godine pali za najmanje 40% zbog napada grupe Huti.
Inicijalne studije o dodatnom proširenju trajale bi oko 16 mjeseci i uključivale bi studije izvodljivosti, ekološke i inženjerske studije, kao i istraživanja tla i jaružanja, rekao je Rabie.
Za projekat bi bila potrebna odobrenja Vlade i finansirao bi se iz investicionog budžeta SCA, kako bi se izbjeglo bilo kakvo dodatno opterećenje na opšti državni budžet. Predsjednik Uprave za Suecki kanal je rekao da bi to moglo povećati konkurentnost kanala i omogućiti da preuzme više i veće brodove.
Osama Rabie očekuje da će ukupni prihodi za 2024. biti oko polovine onih iz prošle godine. U 2023. prihodi su iznosili 10,25 mlrd USD.
Vještački kanal
Suecki kanal je vještački kanal na nivou mora u Egiptu. Kada je izgrađen, 1869. godine, kanal je bio dug 164 kilometra i dubok oko 8 metara, a danas je, zahvaljujući kontinuiranim radovima na unapređenju, dugačak oko 193 kilometra, dubok 24 metra i širok 205 metara. Otvoren je 17. novembra 1869. godine, nakon deset godina izgradnje. Povezuje Crveno more i Sredozemno more i, zajedno sa moreuzom Bab el-Mandeb na južnom izlazu iz Crvenog mora, spaja Indijski okean sa Atlantikom. Suecki kanal predstavlja najbrži i najkraći morski put između Azije i Evrope, jer je potrebno samo 16 sati plovidbe da se prođe kroz njega, dok je za plovidbu oko Rta dobre nade potrebno i do deset dana.

Najčitanije