26 C
Kotor

Slušaj online radio

Orban: U Briselu se planira ulazak u rat

EU Orban

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da su u Briselu u toku pripreme radnih skupina o tome kako bi NATO mogao sudjelovati u rusko-ukrajinskom ratu.

Postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjice i razdoblja kada su se provodile pripreme za Prvi i Drugi svjetski rat, rekao je Orban za javni servis Kossuth Radio.

– Ono što se danas događa u Bruxellesu i Washingtonu, ili trenutno više u Briselu nego u Washingtonu, stvara raspoloženje za eventualni vojni sukob, koji bismo mogli opisati kao pripremu za ulazak Europe u rat, rekao je.

Što se tiče situacije Mađarske u tom kontekstu, Orban je rekao da Mađarska kao članica NATO-a ima predstavnike u tim skupinama, “ali ne želimo sudjelovati u sukobu, bilo financijskim doprinosom, niti slanjem oružja, čak ni u okviru NATO-a “.

– U povijesti NATO-a zapravo nije bilo situacije kada bi se država članica tako otvoreno i jasno držala temeljnog načela NATO-a kao što to sada čini Mađarska, rekao je Orban za javni radio, dodajući da Mađarska stoga mora “redefinirati svoju poziciju unutar vojnog saveza.

“Ruska vojska vodi ozbiljan i težak rat s Ukrajincima”

On je dodao da su strahovi da će Rusija napasti neku članicu NATO-a neutemeljeni, dodavši da je rat u Ukrajini koji traje već treću godinu pokazao granice ruskih mogućnosti

– Ruska vojska vodi ozbiljan i težak rat s Ukrajincima, rekao je Orban u intervjuu za javni radio. “Da su Rusi bili dovoljno jaki da u jednom potezu poraze Ukrajince, već bi to učinili.”

Orban je rekao da vojne sposobnosti NATO-a daleko premašuju one Ukrajine, stoga je malo vjerojatno da će Rusija ili bilo koja druga zemlja napasti NATO.

– Ne smatram logičnim da Rusija, koja ne može pobijediti ni Ukrajinu, odjednom dođe i proguta cijeli zapadni svijet, rekao je Orban. “Šanse za to su izuzetno male.”

Orban je rekao da smatra spominjanje ruske prijetnje uvodom u dublje upletanje Zapada u ukrajinski rat.

Mađarska, članica Europske unije i NATO-a, odbija pružiti vojnu pomoć Ukrajini u obrani od ruske invazije koja je počela u veljači 2022.

Budimpešta se također želi izvući iz dugoročnog plana NATO-a za pomoć Ukrajini, a njezin ministar vanjskih poslova naziva to “ludom misijom”.

Nacionalist Orban, na vlasti od 2010., izgradio je svoju kampanju za izbore za Europski parlament sljedeći mjesec na izbjegavanju dubljeg upletanja u sukob i porukama da bi glasovanje moglo odrediti tijek rata i mira u Europi.

– Mi Mađari vjerujemo da će ovi predstojeći izbori biti o ratu i miru, i naravno također o migracijama i zaštiti tradicionalnih obitelji, ali pitanje rata sada je ispred svih drugih važnih pitanja, rekao je Orban.

Odnosi između Budimpešte i Washingtona zaoštrili su se zbog otezanja Mađarske oko ratifikacije švedskog pristupanja NATO-u, kao i zbog Orbanovih bliskih veza s Moskvom unatoč ratu u Ukrajini.

Najčitanije