31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Amerikanci stavili BiH na listu najpovoljnijih evropskih destinacija – Sedmodnevni odmor za samo 520 USD

Sarajevo

Američki magazin Travel Off Path nedavno je podijelio listu najpovoljnijih evropskih destinacija za 2024. godinu, a na njoj se našla i Bosna i Hercegovina.

Svojim čitaocima je ovaj magazin predložio tri evropske destinacije – Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Bugarsku ukoliko još uvijek imaju dilemu gdje provesti godišnji odmor, a da ne žele izdvojiti mnogo novca.

– Još uvijek na Balkanskom poluotoku, Bosna i Hercegovina je još jedan skriveni dragulj Evrope koji je dugo bio zanemaren zbog povezanosti s ratom iz devedesetih i sada nepostojećom, socijalističkom državom Jugoslavijom, koju je dijelila sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom i drugima – napisali su na početku.

U svom tekstu oni su objasnili kako je BiH jedna od najrazličitijih država na kontinentu koja se može pohvaliti velikim brojem istorijskih znamenitosti.

– Za početak, u BiH se nalaze dva najlegendarnija mosta u Evropi. Jedan od njih, Stari most, dominira horizontom Mostara, nadvijajući se nad brzom, kristalno čistom rijekom Neretvom, dok je Latinska ćuprija u Sarajevu mjesto gdje je ubijen Franz Ferdinand – istakli su.

Dalje su objasnili kako i BiH ima pristup Jadranskom moru, te da je Neum jedan od pristupačnijih gradova kada je riječ o cijenama unatoč tome što se nalazi na moru i u blizini Dubrovnika, koji se smatra jednim od najskupljih lokacija u regionu.

Trebinje – foto Boka News

– Bosna je također prepuna drevnih, kamenih gradova i prekrasnih prirodnih mjesta, poput vodopada Kravice, osvježavajućeg mjesta za kupanje u vrućim ljetnim mjesecima, i turističkog pojasa Neuma, njegovog jedinog grada na obali – napisali su.

Pored Neuma, oni savjetuju i posjetu Mostaru i Sarajevu, koji također nude jeftini i istovremeno pristojan smještaj, te hranu i gradski prevoz.

– Sveukupno, sedmični boravak u uglavnom ugodnoj Bosni i Hercegovini košta vas samo 520 USD, uključujući sve osim avionskih karata – napisali su na kraju.

S druge strane, za sedmični boravak u Albaniji, prema njihovim procjenama, potrebno je izdvojiti otprilike 546 USD po osobi, dok je za sedmično putovanje u Bugarskoj potrebno izdvojiti 1.127 USD.

Izvor:klix.ba

Najčitanije