20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Organizatori međunarodnog Ljetnjeg karnevala u Tivtu ogorčeni na predsjednika Opštine

Izložba i revija karnevalskih kostima – Maškarada foto Boka News

NVU Maškarada optužila je juče gradonačenika Tivta dr Sinišu Kusovca (DPS) da namjerno minira priojekat velikog međunarodnog Ljetnjeg karnevala u Tivtu.

Ova turističko-zabavna manifestacija premijerno je održana prošle godine uz veliku finansijku podršku lokalne uprave i Turističke organizacije Tivta, a gradski i lokalni turisti/čki čelnici tada su se veoma pohvalno izražavali o karnevalu i bili veoma zadovoljni kvalitetom te manifestacije i brojem gostiju koje je ona okupila.Opština je sada međutim, drastično „zavrnula finansijsku slavinu“ za karneval, što u Maškaradi doživljavaju kao politički pritisak lokalne DPS-SD-HGI vlasti na to udruženje jer je menadžer ljetnjeg karnevala Goran Božović, a koji je prije nekoliko mjeseci zbog sukoba sa Kusovcem, javno napustio DPS i prešao u Crnogorsku.

„Uprkos činjenici da je na sjednici Skupštine Opštine Tivat krajem decembra mjeseca prilikom usvajanja budžeta za 2019. godinu javno potvrdio da će Opština i ove godine biti pokrovitelj karnevala u iznosu do 20 hiljada eura, kao i prošle godine, o čemu postoji tonski zapis i što su čuli građani Tivta, naprasno je promijenio odluku, samovoljno prekršio dogovor i taj iznos smanjio na samo 2 hiljade. Navedenim postupkom Kusovac direktno podriva događaj sa željom da ga uruši, i to sve samo i isključivo iz ličnog animoziteta prema menadžeru karnevala Goranu Božoviću, što je u više navrata potvrdio svojim javnim saopštenjima“- saopštila je juče UO Maškarade i Organizacioni odbor ljetnjeg karnevala.

Oni podsjećaju da je lani u međunarodnoj karnevalskoj povorci u Tivtu učestvovalo preko 500 učesnika, od čega oko 250 iz inostranstva, dok je cijeli događaj okupio oko 10 hiljada posjetilaca. Karneval je koštao oko 60 holjada eura a po dogovoru su ga svako sa po trećinom potrebnog novca, finasirali Opština, Turistička organizacija i Maškarada. Kažu da je isti princip bio dogovoren i za predstojeći karneval i da je Opština javno preuzela obavezu da za njega izdvoji 20 hiljada eura.

Prvi Međunarodni karneval u Tivtu foto Boka News
Prvi Međunarodni karneval u Tivtu foto Boka News

„Međutim, mimo javnog dogovora, gradonačelnik Kusovac 4. februara ove godine samoinicijativno mijenja Prijedlog programa manifestacija sa raspodjelom sredstava, koji je na osnovu dogovora sačinila sekretarka za kulturu Dubravke Nikčević, samo i isključivo u dijelu finansijeske podrške Međunarodnom karnevalu umanjivši sumu 10 puta, na samo 2 hiljade eura.“- saopštili su iz Maškarade izrađžavajuči žaljenje što je Kusovac koji je i predsjednik OO DPS Tivta, svoje lične političke razmirice sa Božovićem riješava preko leđa te organizacije koja okuplja građane različitih političkih opredijeljenja i stavova, a koja je do sada za svoje karnevalske nastupe, osvojila brojne nagrade u zemlji i inostranstvu.

„Da li je moguće da predsjednik Opštine koja je član Federacije Evropskih Karnevalskih Gradova, pokušava srušiti Karneval na osnovu kojeg je Tivat i postao član te Federacije ?“- pita se Maškarada dodajući da će karnevala i pored svih opstrukcija biti i da će se ta manifestacija u Tivtu održati kaoo je i planirano, od 6. do 9.juna ove godine.

Izvor:S.L

Najčitanije