20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Orjen u Ljubljani – Priroda nas povezuje -parkovi Dinarida

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena sredinom mjeseca učestvovala na izložbi fotografija “Priroda nas povezuje -parkovi Dinarida” u Sloveniji, gdje se predstavila sa nekoliko odabranih motiva iz Parka prirode “Orjen”.

Izložba je bila postavljena u ljubljanskom parku Tivoli na Plečnikovoj promenadi, na atraktivnom otvorenom prostoru. Predstavljene su fotografije 58 zaštićenih područja, članova asocijacije Parkova Dinarida, kao i fotografije članova Zajednice parkova Slovenije. Na fotografijama su predstavljene prirodne i kulturne znamenitosti područja te prednosti zaštite tih područja za lokalno i regionalno stanovništvo.

Partneri parku Tivoli i Parkovima Dinarida u organizaciji izložbe su Grad Ljubljana, Javno poduzeće Snaga koje upravlja Parkom prirode Tivoli, Rožnik in Šešenski hrib i WWF Adria.

Priroda nas povezuje -parkovi Dinarida

Park prirode „Orjen“ ima zadatak zaštite, ali i valorizacije ovog planinskog područja u neposrednom zaleđu Jadranskog mora. Park je poznat po šumama endemske vrste bora-munike, neobičnom i surovom kraškom reljefu, ali i kulturnom pejzažu baziranom na vjekovnim naporima na otimanju zemlje od kamena. Parku gravitiraju stanovnici Boke Kotorske: Herceg Novi, Tivat i Kotor, ali i stanovnici Dubrovnika, odnosno Trebinja. Budući da je ova oblast na tromeđi ujedno i značajno turističko područje, Park će imati važnu ulogu kao destinacija izleta u zaleđe.

Najčitanije