17 C
Kotor

Slušaj online radio

Orjen u projektu regionalne mreže zaštićenog područja parkovi Dinarida

Orjensko sedlo

U Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena započeli su saradnju sa kolegama iz Trebinja, koji su u završnoj fazi proglašenja Parka prirode Orjen. Direktorica Agencije Milja Vitorović kaže da su ušli u projekat regionalne mreže zaštićenog područja parkovi Dinarida.

– Sporazum sa Parkom prirode kod Trebinja biće ozvaničen tokom ovog mjeseca. Dogovarili smo zajedničke teme biodiverzitetske raznolikosti i kulturno – istorijskog nasleđa. Na te teme će biti održane prezentacije i izložbe uz poštovanje svih pravila zaštite od korona virusa- objasnila je Vitorović i pojasnila da je Vlada Republike Srpske u septembru donijela odluku o proglašenju Parka prirode „Orjen” kod Trebinja.

Vitorović je kazala da planiraju do Nove godine da realizuju teme koje se odnose na ekosistemske usluge, te da su posvećeni projektima zaštite ugroženih vrsta biodiverziteta Orjena.

– Pokazalo se da je staza zdravlja pogodna za dalju valorizaciju i komericijalizaciju, što ćemo dopuniti kroz projekat opremanja staze spravama za vježbanje, eko igralištima za djecu. Staza će biti opremljena totemima sa osnovnim informacijama o biodiverzitetu područja, raznolikosti životinjskih i biljnih vrsta u bajkovitom šumskom ambijentu. Ona će biti tematski markirana kružnog oblika, prolazi kroz zaravni, pitome dijelove Orjena. Na dvije, tri pozicije nalaze se fantastični vidikovci sa pogledom na more – kazala je Vitorović i naglasila da u regionu menadžment i gosti hotela sa pet i više zvjezdica pokazuju sve veće interesovanje za planinu. Zainteresovanost stranih turista za Orjen na sajmovima turizma na kojima je Agencija predstavila svoju ponudu, prije pandemije korona virusa, govori o značajnoj šansi svestranog turističkog razvoja Herceg Novog, kao Crne Gore u malom, koja ima i more i planine.

– Kako bi nastavili da promovišemo zdrave stilove života, pripremili smo i materijal kroz informativno – edukativni centar uz poruke: Čuvajmo našu prirodu i ne ostavljajmo otpad- apelovala je Vitorović.

/K.M./

Izvor:Dan

Najčitanije