18 C
Kotor

Slušaj online radio

Orjen – vrijednost koju treba čuvati

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, DOO Čistoća, Planinarski klub  „Subra“ i brojni volonteri, obilježili su 22. april, Međunarodni  dan planete Zemlje, kroz akcije uređenja austrougarske karaule Grab i  čišćenja okruženja puta od Kamenog ka Ublima.

Zajednička poruka na  kraju uspješno izvedenih programa je: „Naša iskazana volja, rad i  trud imaju punog smisla samo u sadejstvu sa širom zajednicom koja bi  trebala da ima još više razumijevanja za prirodu, za Orjen, kao  vrijednost koju svi zajedno trebamo čuvati i pažljivo koristiti“.

Prilikom zajedničkog čišćenja okruženja puta, tokom petosatnog  rada sakupljeno je 15-ak vreća otpada, pretežno plastike i limenki, pa  je sada vizuelni utisak prilikom prolaska ovim dijelom hercegnovskog  zaleđa daleko bolji. Na svima nama, građanima, je da ovo stanje takvim  održavamo i na dalje, ne zagađujući okolinu.

Dublje u unutrašnjosti masiva, van puteva, otpada praktično i nema,  tako da je u akciji kod karaule Grab urađeno rasčišćavanje pristupne  staze od planinarskog doma „Za Vratlom“ (uklanjanje vegetacije i  remarkiranje), ali izvedeni su i prvi radovi u posljednjih 100 godina na  očuvanju graditeljskog kompleksa ove isturene karaule, smještene na  1383 m visokom vrhu. Složno, radom volontera, za nekoliko sati  prezidani su dijelovi urušenog suhozida, staze i stepenice, a masivna  spomen-ploča iz 1882. godine je podignuta iz obrušene gomile kamena,  te ponovo postavljena na vidno mjesto i zaštićena od daljnjeg  propadanja. Na taj način je zaustavljen dugotrajni proces prirodne  destrukcije ove odbrambene strukture, podignute u surovom okruženju  orjenskog krša prije ravno 136 godina. Ovdje ostvarena simbioza divlje  prirode i graditeljske (vojne) ostavštine jednog burnog istorijskog  perioda, stvara odlične pretpostavke za uvrštenje Graba u nezaobilazno  odredište pri posjeti južnog dijela masiva Orjena.

Najčitanije