13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Orjenu po treći put održana trail trka Orjenski đir

Više nego uspješno na Orjenu je po treći put u subotu 7. oktobra održana trail trka ORJENSKI ĐIR. Iako se trka pripremala tri mjeseca a na stazi se intezivno radilo mnogo duže od toga, nevrijeme koje je bilo juče na Orjenu je uslovilo da se trka mora potpuno pretrasirati.

„Zadnjih dana smo intezivno pratili prognozu i meteo modele koji su pokazivali da kiša staje u osam sati nismo htjeli da odlažemo trku. Ipak jučerašnje nevrijeme je svojim intezitetom i snijegom koji se spustio do 1200 mnv je bio presudan da se trka pretrasira.

Već u pet sati se vidjelo da se neće moći ići na vrhove Velikog Kabla i Subre morali smo da javimo ekipi sluzbe zaštite i volonterima da ne idu na planiranu poziciju sa istočne strane Subre u Duboki do nego da dođu svi na Vrbanj. Ujedno smo sreli i drugu ekipu službe zaštite, graničnog policajca i medicinsku pomoć tako da smo bili rasterećeniji u tom dijelu da smo svi na Vrbanju i da odatle možemo da pravimo varijante za izmjenjenu rutu. Na iznenađenje svih pored nevremena koje nije posustajalo počeo je da se okuplja veliki broj trkača.

Odložili smo start za deset sati i odlučili da se za rutu da se ide do Orjen sedla markiranom stazom a da se trkači vraćaju makadamskim putem do Vrbanja jer je bilo klizavo i najbezbjednije je bilo da tuda ide nizbrdo.

Ujedno smo dobili informaciju od Marinka Peruška koji je bio na Orjenskoj lokvi da je vjetar koji je duvao sa udarima i do 200 km/h posustaje tako da se ekipa sa 3 terenska vozila uputila ka Orjen sedlu.

Opet slijedi iznenađenje jer je već na 1400 mnv po stazi bio snijeg i do 25 cm i na nekim djelovima pokrivao markacije i javljeno je da trkači ipak trče i u jednom i u drugom pravcu makadamskim putem koji je bio prekriven snježnim prekrivaćem. Ekipa koja je otišla na Orjen sedlo na više mjesta je vitlom skanjala popadala stabla sa puta i na kraju se ipak probila do doma.

Orjenski đir

Tačno u 10 sati jak vjetar i snijeg i kiša su stali i nevjerovatnih 64 trkača je moglo da startuje. U nevjerovatnoj, i za sve jedinstvenoj trci, ostaće sigurno zapamćeno navijanje, na Orjen sedlu gdje je bilo okretište, koje je trkačima davalo novu snagu za povratak do cilja“ – saopštili su organizatori NVO Orjen Outdoor .

Prvo mjesto u muškoj konkurenciji osvojio je Antonije Kijanovic iz Srbije. Drugi je bio Vladimir Kot iz Rusije dok je treći bio Aleksandar Božović takođe iz Srbije.

Kod žena prva je bila Nevena Rajković iz Srbije. Druga je bila Slađana Mačak Srbija dok je treća bila Marina Maslek iz Hrvatske.

Medalje je dala ispred kompanije Lazure Ana Martinova, novčane nagrade ispred turističke organizacije je dala ambasadorka trke i crnogorska najbolja trail trkačica Miluša Bošković.

Žao nam je što ipak zbog pretrasiranja staze trkači neće biti bodovani ITRA bodovima koja ima rigorozna pravila. Mi već krećemo u pripremu za narednu trku koja će biti održana 13.10.2018. godine i kao članovi ITRA federacije dići standard trke na još veći nivo.

Orjenski đir

Ostaje nam na kraju da kažemo da nam je žao što trka nije održana planiranom stazom jer je  uloženo mnogo truda, i ista je dovedena u, može se reći, savršeno stanje, ali sigurni smo da će ova trka biti mnogo duže zapamćena I da će se dugo pričati o ORJENSKOM ĐIRU 2017.

Zahvaljujemo se generalnom pokrovitelju Turističkoj organizaciji Herceg Novog, sponzoru LAZURE marina & hotel, prijateljima iz GBT (Grafo Balkan Banja Luka), konoba „Gušti“ Vrbanj koja je bila naš štab, ekipi službe zaštite Herceg Novi i pograničnoj policiji i koji su bili na stazi cjelo vrijeme i činili trkače sigurnima, Vodovodu i kanalizaciji koji su nam ustupili terensko vozilo, Agenciji za zaštitu i razvoj Orjena, PK „SUBRA“ Željku i posebno Marinku koji je proveo noć na Orjen lokvi i otvorio dom, PK “Kapetan Angel” Cetinje, fotografima Isidoru i Zvezdani, naravno ekipi bez koje ničega nebi bilo: Janko, Darko, Maksim, Stevan, Mladen, Rade, Nives, Mira, Ksenija, Vule, Munja. Najveće hvala svim trkačima koji su došli sa svih strana i vidimo se na ĐIRU 2018. poručili su iz  NVO “ORJEN OUTDOOR”

Najčitanije