16 C
Kotor

Slušaj online radio

OŠ “Njegoš” Kotor – zablistalo 16 “lučonoša”

KOLEKTIV I UČENICI OŠ „NJEGOŠ“ U KOTORU SABRALI REZULTATE POVODOIMA DANA ŠKOLE I DANA DJETETA


Učenici devetog razreda koji su uspješno završili osnovno obrazovanje u OŠ „Petar Drugi Petrović Njegoš“ u Kotoru, te svojim uspjehom i primjernim vladanjem zaslužili Diplomu „Luča“ su: Anđela  Adžić , Ena   Božović,  Kristijan   Petrović, Marija Radusinović, Tesa Mirošević,  Vedrana  Vičević, Dajana  Knežević, Anastasija Kovačević, Tara  Radonjić, Aleksandra Dimitrovski, Ena Janović, Anja Pejović, Anastasija Sredojević, Marta  Borović, Drago Rapovac  i Filip Živković. Njima, kao i učenicima koji su osnovno školovanje završili sa odličnim uspjehom, diplome je na Dan škole i Svjetski dan djeteta – 1. juna, na sportskom terenu na Benovu, uručila direktorka Tamara Radonjić, zajedno sa odjeljenskim starješinama i cijelim kolektivom Škole.

Uspješno će završiti razred 912 učenika nove škole, od toga broja 103 učenika su završili deveti razred sa pozitivnim uspjehom, 16 je „lučonoša“, 17 je učenika koji su svih devet godina bili odlični, naglasila je Radonjić, poželjevši đacima da u budućnosti nastave da nižu uspjehe, a na ponos škole, roditelja, nastavnika, lokalne zajednice i grada.

-Obrazovanje mladih je odgovoran, ali prije svega lijep, važan i plemenit zadatak. Danas su više nego ikad pred naše nastavnike ispriječeni brojni izazovi sa kojima se suočavamo i nije nam lako. Ali, nošeni željom da naši učenici prije svega izrastu u dobre ljude, učimo ih da poštuju jedni druge, da prihvataju različitosti, da rade na svom obrazovanju i da na svom putu sticanja znanja nikada ne posustanu i ne odustanu. Znao je to i Vitomir Vito Nikolić, kada je u pismu njegovoj učiteljici priznao da joj nije bilo lako u vihoru rata učiti djecu da vole ptice. Tako i danas u moru društvenih mreža, u medijskom svijetu, gdje nam se servira bezbroj neporovjerenih informacija, nije lako zainteresovati i motivisati učenike da proučavaju djela velikana kakav je bio Njegoš, nobelovca Andrića, da posmatraju umjetnost- Rembranta, Pikasa, da slušaju klasike- Mocarta, Betovena, da otkrivaju dostignuća genijalca, inovatora Nikole Tesle i brojne druge.

 Na ovim pravim vrijednostima velikana koji ovo ostaviše za sobom i mnogih drugih, Škola „Njegoš“ gradi jednu savremenu efikasnu obrazovnu ustanovu u kojoj će učenik biti cijenjen i u jednom kreativnom, inspirativnom i nadahnjujućem okruženju, moći da pokaže svoj puni potencijal i otkrije talente, kazala je direktorka Radonjić i dodala da je saradnja sa roditeljima važna karika u svemu tome.

Učesnici programa

-Škola „Njegoš“ je najveća i najbrojnija škola u Opštini Kotor i zaista ima što da pokaže. Danas je dan kada sabiramo rezultate- realizovali smo preko stotinu vannastavnih aktivnosti u saradnji sa lokalnom zajednicom, sarađujemo na brojnim projektima sa Ministarstvom prosvjete, Zavodom za školstvo i UNICEF-om, istakla je i izdvojila projekat „Digitalna škola“ koji približava sticanje znanja učenika u digitalnom svijetu.

Dan škole „Njegoš“ obilježen je stihovima Dragana Radulovića „Dijete je čovjek važan“, koji su pripremili učenici i nastavnici.  Pored recitacija, muzičkim izvedbi i citata mudrih mislilaca, izveli su skeč sa takmičenja „Bokeški izrazi“, čije su autorke Karla Biskupović, Andrea Lompar i Petra Bogdanović, a prvaci su zablistali u plesnoj koreografiji„Hoki Poki“. Proslava je „krunisana“ pjesmom ,,Neki novi klinci” Đorđa Balaševića u izvođenju Školskog hora pod upravom prof. Jelene Miletić.

Najvažnija životna lekcija

Svaka od četiri odjeljenske starješine – Lidija Vasić, Ana Bajo, Stanka Knežević  i Tatjana Krstićević su nastojale da tokom ovog četvorogodišnjeg perioda koji je bio izuzetno poseban po mnogo čemu, nauče svoje đake najvažniju životnu lekciju, a to je: biti čovjek, da se sloboda koju oni žele nalazi do granice drugog, ili kako bi Marko Miljanov rekao, „Čojstvo je kada braniš drugoga od sebe“.

-To su univerzalne ljudske vrijednosti, ako hoćete, i građanske i evropske. Poručujemo našoj djeci da se ne boje da prave greške, ali da je važno da steknu iskustvo i pouku iz tih grešaka. Čestitam svim svim učenicima na uspješno završenom devetogodišnjem školovanju, a Lučama  posebno da svojim znanjem i vrijednostima kojima smo ih učili svi mi, zajedno sa vama, roditeljima, osvijetle puteve uspravno hodajući, poručila je prof. Tatjana Krstićević.

/M.D.Popović/

Najčitanije