21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Osam pacijenata s kruzera “Diamond Princess” u ozbiljnom zdravstvenom stanju

Princess-karantena – Foto: Screenshot Youtube.com

Ukupno osam pacijenata pozitivnih na test za COVID-19, koji su s kruzera „Diamond Princess“ završili u bolnicama u Yokohami, u ozbiljnom su zdravstvenom stanju, izvijestilo je u četvrtak japansko ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je povećalo je do sada na COVID-19 virus testiralo preko 700 ljudi, od ukupno 3.500 putnika i članova posade koji i dalje ostaju na brodu. Broj potvrđenih slučajeva zaraženih na ovom kruzeru je 218; većina slučajeva su stariji putnici.

Iz Ministarstva zdravlja također su izvijestili kako će određenim putnicima, mahom starijima od 80 godina omogućiti da se iskrcaju, ukoliko to žele, i pod uvjetom da na testiranju budu negativni na koronavirus. Isto tako, i putnici starije životne dobi sa slabijim zdravljem i oni koji su u kabinama bez balkona, moći će napustiti brod i prije službenog kraja karantene. Svi će putnici morati ostati u karanteni još nekoliko dana, ali u smještaju osiguranom od strane japanske vlade na kopnu.

Odluke o selektiranom testiranju i održavanju karantene na kruzeru, koje su u nadležnosti japanskih vlasti, naišle su na brojne kritike u svijetu.

Direktorica Centra za krizne slučajeve američkog Sveučilišta John Hopskins (koje u svom sastavu ima neke od najboljih svjetskih zdravstveno-istraživačkih ustanova, op.ur.), Lauren Sauer za jedan je američki dnevni list izjavila kako „osobno vjeruje da (ovakva karantena) krši osnovna ljudska prava. Na brodu se nalazi nekoliko tisuća ljudi koji su sada u opasnosti da se zaraze, a taj rizik se povećava svake minute koju i dalje provode na brodu“.

Odluka japanske vlade da se neki od putnika smjeste u primjereniji smještaj donijeta je tek nakon kritika upućenih od strane stručnjaka za javno zdravstvo iz cijelog svijeta.

Karantena bi trebala završiti u iduću srijedu, pod uvjetom da situacija ostane ista.

Službeni broj zaraženih osoba trenutno iznosi 63 862, a broj umrlih 1381. Do sada se na globalnoj razini od COVID-19 virusa oporavilo 6 924.

Najčitanije