17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Oslobođen grčki kadet s otetog iranskog tankera

St Nikolas-Foto: Marine Traffic

Najmlađi član posade na tankeru St. Nikolas kojeg je prošlog četvrtka zaplijenila iranska mornarica, jučer je oslobođen. Iz kompanije Empire Navigation su saopštili da je grčki kadet pušten i da je na letu nazad u Grčku, piše The Maritime Executive.

Empire Navigation, grčka vlada i Filipini radili su na oslobađanju posade s tankera koji je 11. januara zaplijenjen uz obalu Omana i vraćen u Bandar Abbas u Iranu. Empire Navigation je izvijestio da je satelitska komunikacija s tankerom onemogućena i da s brodom mogu komunicirati samo preko posrednika.

St. Nikolas od 158.500 DWT koji je pod zakupom turske naftne rafinerije Tupras, plovio je natovaren teretom od oko 145.000 metričkih tona sirove nafte utovarene u Iraku i namijenjene za Tursku, kada su se na njega ukrcali Iranci. Tvrtka izvješćuje da posadu na brodu čini 18 Filipinaca i jedan grčki kadet.

Empire Navigation je rekao da su sigurnost i dobrobit posade uvijek glavni prioritet te da nastavljaju raditi na oslobađanju preostalih članova posade.

Predstavnik agencije P&I posjetio je brod tijekom vikenda i izvijestio da je posada dobro te da im je dopušteno kontaktirati svoje obitelji. Empire Navigation očekuje da će veleposlanik Filipina u Iranu posjetiti brod nakon što dobije dopuštenje od lokalnih vlasti, navodi The Maritime Executive.

Odjel za radnike migrante (DMW) i Ministarstvo vanjskih poslova na Filipinima rekli su da rade na oslobađanju posade. DMW je početkom tjedna izvijestio da je vidio fotografiju posade kao “dokaz da su živi” i da su svi u dobrom stanju. I vlada i brodarska tvrtka pružaju pomoć obiteljima otetih članova posade. Grčko ministarstvo vanjskih poslova također je saopštilo da je radilo na vraćanju kadeta kući i oslobođenju članova posade.

Sve se to dogodilo dok je Iran u srijedu održao konferenciju za novinare kako bi opravdao zapljenu tankera. Rekli su da ga je zaplijenila iranska mornarica u Omanskom moru u skladu s međunarodnim pravom.

“Iran je uzeo natrag ono što mu je ukrao SAD”, rekao je zapovjednik mornarice kontraadmiral Shahram Irani novinarima. Mediji navode da je “naglasio da je Iran djelovao u skladu s normama međunarodnog prava kada je zaplijenio tanker za prijevoz nafte”. Iranski glasnogovornik je istaknuo da za zapljenu broda mornarica ima sudsko odobrenje i potvrdu Organizacije za luke i brodarstvo.

Najčitanije