7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, etnologije, militaristike i knjiga za djecu.

Pesma o tri sveta nova je knjiga Vladimira Pištala o ženi, o Boki Kotorskoj, o svijetu. Ona pravi širok kulturološki zahvat od baroka – doba ranog prosvjetiteljstva, masovnog ropstva i građenja svjetskog sistema, pa sve do Napoleonovog osvajanja Perasta. Kao neko ko ima rijedak dar za razumijevanje tuđih kultura autor prepjevava istoriju pripovijedajući nam o Evropi, Africi i Americi, o prolasku vremena, muzici, o galiotima i galebovima, o gospodarima i robovima. Ovaj antikolonijalni roman vraća glas Ozani Bolici, ženi izbačenoj iz istorije, junakinji sa kojom se tako lako identifikovati. Izdavač je Agora.

Godina kuge Danijela Defoa roman je koji predstavlja izvanredan prikaz velike pošasti. Godine 1665. kuga je zahvatila London i odnijela preko 97.000 života. Defo je u vrijeme kuge imao samo pet godina, ali se oslonio na svoja sjećanja i na novinarsko iskustvo da bi stvorio upečatljivu hroniku epidemije i njenih žrtava. U ovom romanu pripovijedač nas izvještava o razornom napredovanju pošasti koja je u potpunosti preobrazila grad, a svaki građanin ima priču vrijednu da bude oteta od zaborava. Fascinantan je prikaz ljudske prirode koja, i pored iskustva iz prošlosti uporno ponavlja iste obrasce. Izdavač je Laguna.

KGBT+ roman je Viktora Peljevina, najpoznatijeg živog ruskog pisca nove generacije, poznatom po romanima Omon RaŽivot insektaČapajev i PrazninaGeneracija P… Junak ovog romana specifična je vrsta muzičke zvijezde budućnosti, a zaljubljen je u djevojku koja je android. Kod mladih ruskih naraštaja Peljevin je brzo stekao harizmu lucidnog, ciničnog proroka postsovjetske epohe, a književni kritičari su istakli njegovu sklonost prema postmodernizmu i apsurdu, kao i uticaj ezoteričkih tradicija i satirične naučne fantastike na njegovo stvaralaštvo. Izdavač je Lom.

Spisak knjiga roman je Sare Niše Adams. Udovac Mukeš živi mirnim životom na Vembliju. Uglavnom brine za svoju unuku Priju, koja se zatvara u sobu da čita dok on provodi večeri gledajući dokumentarce o prirodi. Istovremeno, inteligentna tinejdžerka Aglajša preko ljeta prihvata da radi u lokalnoj biblioteci gdje među koricama knjige Ubiti pticu rugalicu otkriva list papira. Na spisku su romani za koje nikad nije čula. Zaintrigirana odlučuje da sve te knjige pročita. U očajničkoj želji da izgradi sponu sa unukom, Mukeš dolazi u biblioteku gdje će mu Aglajša preporučiti naslove koji će mu u toj namjeri pomoći. Izdavač je Laguna.

Srpska narodna jela i pića Jovana Erdeljanovića knjiga je koja nam prestavlja narodni način života, način ishrane, kako sam naslov kaže, vrste narodnih jela i vještinu u njihovom pripravljanju, do kojeje narod došao nešto svojim iskustvom u nebrojenim stoljećima u prošlosti, a nešto primajući tuđe i prilagođavajući ga sopstvenim prilikama i potrebama. Zato su nam ovi opisi, kao i svi radovi ove vrste, dobro došli. Oni će pored naučne imati i praktičnu vrijednost jer mogu čitaocima poslužiti i kao pouka. Od pasulja, preko krompira, zelja, tjestenine, mesa, salata, očekiju nas i poglavlja o pićima. Izdavač je Talija.

U knjizi Vojska bez vojnika autor Pol Šar piše o autonomnom oružju i budućnosti ratovanja. Danas širom planete najmanje trideset država posjeduje oružje koje može samostalno da traga za neprijateljskim metama i da ih uništava. Pol Šar, vodeći stručnjak za ratovanja nove generacije, opisuje te i druge sisteme naoružanja visoke tehnologije – od izraelske bespilotne letilice Harpija do američkog robotskog broda Morski lovac, koji lovi podmornice. Autor razmatra pravila i etička pitanja povezana sa primjenom ovog oružja. Izdavač je Laguna.

Tri JaJa na oko knjiga je u kojoj veliki Ljubivoje Ršumović iznosi svoje promišljanja i zapažanja o pjesnicima, porijeklu, porodici, principima i prirodi. Citirajući duška Radovića koji je rekao: „Vedro misliti i vedro pisati, u smislu – jednostavno, bistro, preledno, čitko, kratko i jasno, to, bezmalo, znači biti Saradnik Sunca“, Ršumović nam kroz cijelu knjigu donosi pregršt predivnih stihova na već pomenute teme. Kombinujući prozu i poeziju uspio je da izatka priču čije rečenice su toliko omamljujuće da osjetimo potrebu da poneku zapišemo, ali onda shvatamo da se teško može nešto preskočiti. Izdavač je Laguna.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije