17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Oslobođeni taoci stigli u Izrael, prošli opsežne medicinske preglede

Taoci stigli u Izrael

Hamas je pustio prvu skupinu od 13 talaca netom nakon 16 sati tijekom dugo očekivanog četverodnevnog primirja. Izrael će zauzvrat osloboditi 150 palestinskih žena i tinejdžera koje drži u svojim zatvorima.

Zasad nema topničkih ili raketnih napada ni okršaja izraelske vojske i militanata Hamasa. NBC je izvijestio o oslobađanju 12 tajlandskih talaca u okviru zasebnog dogovora.

Oslobođeni taoci stigli u Izrael, nakon pomnog pregleda u bolnici, susreli se s obiteljima

19:57

Oslobođeni taoci predani su izraelskim sigurnosnim snagama. Navodno su svi dobrog zdravstvenog stanja. S četiri vojna helikoptera, nakon sat i 40 minuta stigli su bazu Hatzerim, u pustinji Negev, na jugu Izraela. Tek nakon pomnog pregleda u bolnici, željno čekan sedam tjedana – susret otetih i njihovih obitelji.

– Svaka majka i otac na svijetu mogu shvatiti da nema ničeg važnijeg od vraćanja djece kući. Vratiti majku, baku i djeda, ali i dječake i djevojčice, rekla je Ruth Calderon, rođakinja jednog od oslobođenih talaca.

Jednaka želja i nestrpljivost i ispred zatvora Ofer na Zapadnoj obali. Rodbina čeka prvu razmjenu palestinskih zatočenika, 39-tero ih je, 24 žene, uključujući neke osuđene za pokušaj ubojstva zbog napada na izraelske snage, i 15 tinejdžera zatvorenih zbog prijestupa poput bacanja kamenja.

– Protekla noć je bila najduža, najteža noć, nisam spavala, rupa mi je u srcu, osjećam da se svašta može očekivati od Židova, u trenutku mogu odlučiti da ih ne puste, stoga ne znam, nadamo se, kazala je Fida Abu Maria, majka zatvorenog maloljetnog Palestinca Ubaya Abu Maria.

Izraelske sigurnosne snage jasno su vidljive, jer napetost je svake minute rasla.

– Svih 150 palestinskih zatvorenika koji su na popisu za oslobađanje su iz Jeruzalema i sa Zapadne obale, saopšteno je iz povjerenstva za zatvorenike Palestinske samouprave.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije