13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Osnovni sud u Kotoru zabranio iseljenje HGI-a do 3. marta

Tivat – foto Boka News

Opština Tivat uložila je posljednjeg dana proše godine, zvanični prigovor Osnovnom sudu u Kotoru na rješenje koje je 30. decembra dobio sudija tog suda Krsto Pejović a kojim je lokalnoj upravi Tivta do 3. marta zabranjeno da iz svog poslovnog prostora u Ulici Luke Tomanovića u centru Tivta, iseli Hrvatsku građansku inicijativu.

Lokalna uprava Tivta traži da HGI na čijem je čelu Adrijan Vuksanović, napusti prostorije površine 46 kvadrata koje su vlasništvo Opštine, a zbog nepostojanja zvaničnog ugovora o njihovom zakupu koji je istekao prije više godina, kao i zbog činjenice da HGI već godinama ne plaća zakupninu tog prostora. Zbog toga je dug HGI-ja prema Opštini Tivat dostigao ukupan iznos od preko 65.000 eura, a iz stranke Adrijana Vuksnaovića tvrde da oni navodno, ništa ne duguju i da lokalna administracija gradonačenika Tivta Željka Komnenovića (NP) “pogrešno tumači pravne propise”, te da “HGI pomenute prostorije koristi na osnovu pravosnažnog Ugovora o zakupu, koji je zaključen na neodređeno vrijeme.”

Iako je Opština početkom decenmbra pokrenula postupak deložacije HGI-a iz spornih prostorija, Vuksanovićeva stranka se svim silama trudi da to spriječi i da nastavi korišćenje prostora za koji njegovom vlansiku već godinama ništa ne plaća. Stoga je HGI pred kraj prošle godine pred Osnovnim sudom u Kotoru čak tužila Opštinu Tivat, a sudija Pejović je prihvatio zahtjev te partije da donese privremenu mjeru i da lokalnoj upravi zabrani da najduže do 3.marta, sprovrede u djelo svoju namjeru da iz spornih prostorija iseli HGI.

U Rješenju o određivanju privremene mjere koje je sudija Pejovič donio 30.decembra piše da se ona određuje na predlog tužioca (HGI – prim.-aut.) “radi obezbjeđenja nenovčanog potraživanja”. U obrazloženju privremene mjere koju je donio, sudija Pejović međutim, nije precizirao koje je to “nenovčano potraživanje” koje HGI navodno ima prema Opštini čiji poslovni prostor uzurpira već godinama i za čije dosadašnje korišćenje lokalnoj upravi Tivta duguje oko 65.000 eura.

U obrazloženju se, uz citiranje relevantnih članova Zakonja o obligacionim odnosima, odnono Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, navodi da su HGI i Opština Tivat prvi ugovor o zakupu spornih prostorija u Ulici Luke Tomanovića zaključile 10.aprila 2006. sa rokom važenja od godinu dana i da nakon isteka tog roka,  njije zakljućivan novi ugobor o zakupu. Kako je HGI međutim nastavio da koristi prostorije, a Opština im tada nije formalno ponudila novi ugovor o zakupu, smatra se da je sklopljen novi ugovor o zakupu na neodređeno vrijeme.

Budući da HGI nije plaćao zakupninu, aktuelno rukovodstvo Opštine Tivat kojom upravlja koalicija građanskih listi NP-BF-GB, je 3.decembra uputilo dopis HGI-ju obavještavajući ih da jednostrano otkazuju ugovor i da HGI ima rok od osam dana da se iseli iz opštinskih prostorija u Ulici Luke Tomanovića i da pređe u manje prostorije u staroj zgradi Opštine koje će, kao parlamentarna stranka na lokalnom nivou u Tivtu, besplatno koristiti kao i sve ostale tivatske parlamentarne partije. Iz HGI-ja su to odbili da urade, a Vuksanović kao ovlašćeni zastupnik te stranke se onda nije pojavio ni na rasporavi koje je u vezi rješavanja ovog pitanja, bila 21.decembra zakazana u Direkciji za  imovinsko-pravne odnose Optine Tivat. On se pritom, opravdao ranije preuzetim obavezama koje je tog dana imao u Republici Hrvatskoj, ali Opština Tivat to nije uvažila i održala je ispitni postpak bez prisustva Vuksanovića čime se, kako je u riješenju o odrerivanju privremene mjere naveo sudija Pejović “na najgrublji način onemogućava Tužiocu (HGI) da učestvuje u postupku”.

U Opštini su u međuvremenu, ovaj upravni postupak priveli kraju i donijeli rješenje kojim je HGI-ju dat rok do sredine januara da napusti sporne prostorije koje ta partija inače, koristi kao svoju stranačku centralu. Privremena mjera koju je u četvrtak na zahtjev HGI-ja donio sudija Krsto Pejovič, međutim, za sada je blokirala već viđenu  deložaciju stranke Adrijana Vuksanovića protiv koje je Opština u međuvremenu pokrenula i tužbu za priunudnu naplatu svojih potraživanja od oko 65.000 eura.

U rukovodstvu lokalne uprave Tivta ogorčeni su ovakvim postupkom suduje Pejovića zbog čega su uložili progovor Osnovnom sudu u Kotoru. Tvrde da u njihovom postupanju prema HGI nema nikakve političke pozadine, već da Opština ima zakonsku obavezu da zaštiti svoju imovinu, spriječi njenu uzurpaciju i da mora zaštititi svoje finansijske interese i naplatiti velika dugovanja za zakupninu koju prema njoj ima Vuksanovićava partija.

„Ja nikad u svom životu do sada nijesam čuo da dužnik tuži povjerioca kojem duguje desetine hioljadfa eura, kao što je to ovdje slučaj, te da pritom još sud donosi privremenu mjeru u korist dužnika, a kojem se vlasniku prostora – Opštini, ne dozvoljava da iz sopstvene imovine, iseli njenog uzurpatora i to uz obrazloženje da bi ako ga se iseli, uzurpator pretrpio veliku štetu. Toga nema nigdje na svijetu“- prokomentarisao je za „Vijesti“ ovaj slučaj predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

Izvor:S.L.

Najčitanije