25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Osobe sa invaliditetom učestvovale u nizu radionica Inicijative mladih sa invaliditetom Boke

I MI Boke radionica

Poboljšati uslove za samostalan i slobodan život



Osobe s invaliditetom smještene u J.U Dom starih “Grabovac” u Risnu imale su priliku da u radionici koju je organizovao tim NVO „I Mi Boke” iz Kotora,  da razgovaraju o o vještinama i aktivnostima kojima se bave u slobodno vrijeme, kao i o aspektima koji bi mogli da unaprijede njihovo učešće u životu zajednice. Lijep povod bio je Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, te su ovom prilikom istakli da bi im mnogo značila mogućnost nabavke pristupačnog vozila za lakše organizovanje izleta, nabavke pomagala (invalidskih kolica, slušnog aparata). Takođe, održana je i radionica s osobama sa psihosocijalnim invaliditetom smještenim u Specijalnoj bolnici za psihijatriju – Kotor na kojoj su učesnici istakli potrebu za organizovanjem izleta, posjeta vjerskim objektima, nabavkom knjiga i izrazili zahtjev za pristupačnim internetom.

Sličnu radionicu je ekipa “I Mi Boke” održala i s osobama s intelektualnim invaliditetom smještenim u JU Zavod “Komanski most” Podgorica povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Korisnici ove ustanove ističu da ih najviše raduje su posjete i kontakt sa spoljnim svijetom, naročito sa članovima/cama njihovih porodica, koji su nažalost vrlo rijetki. Sve radionice vodila je psihološkinja Julijana Cicović Maslovar, a po ideji Miroslave Mime Ivanović, izvršne direktorke Udruženja.

-Preporuke sa Radionice će biti uzete u obzir pri definisanju cilja Donatorske večeri za poboljšanje uslova života institucionalizovanih OSI, koja će biti održana do kraja avgusta 2024. godine, ističu iz ove nevladine organizacije posvećene pravima OSI.

Ovaj set radionica održan je u okviru projekta „Krajnje vrijeme za unaprjeđenje ljudskih prava OSI”, koji je podržan kroz subgranting program u okviru projekta „U pravo vrijeme – Podrška zaštitnicima/ama ljudskih prava i OCD u oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske političke kulture”, koji realizuju NVO Juventas, Help – Hilfe zur Selbsthilfe, Centar za monitoring i istraživanje – CeMi, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bona fide, finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2022 (EIDHR) – ctr. 438-535, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

O ovim aktivnostima I MI Boke više možete saznati na linkovima:

https://imiboke.me/news/i-mi-boke-radionica-s-institucionalizovanim-starim-osobama-s-invaliditetom
https://imiboke.me/news/i-mi-boke-odrzala-radionicu-zavodu-komanski-mosthttps://imiboke.me/news/radionica-s-osi-u-specijalnoj-bolnici-za-psihijatriju-kotor

/M.D.P./

Najčitanije