13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Osumnjičeni napadač identificiran, pojačan nadzor u IKEA-inim prodavnicama

Policija – Brisel – Foto EPA

Belgijske vlasti u utorak su potvrdile da je je osoba za koju se pretpostavlja da je u ponedjeljak navečer ubila dvojicu  švedskih navijača i koja je ustrijeljena u utorak ujutro i službeno identificirana.

Sada je i službeno potvrđeno da je riječ o osobi za koju državno odvjetnišvo navodi samo ime i prvo slovo prezimena – Abdesalemu L.

Policija ga je u utorak pronašla u jednom kafiću u briselskoj općini Schaerbeek, nakon što je nešto prije osam sati dobila dojavu od jednog svjedoka, kaže se u sopštenju belgijskog državnog odvjetništva.

“Jutros malo prije osam sati jedan je svjedok obavijestio policiju u Bruxellesu da je uočio navodnog počinitelja napada u jednom lokalu u Schaerbeeku”, kaže se u saopštenju.

On je u pucnjavi ustrijeljen, a nakon više pokušaja oživljavanja preminuo je u jutros u jednoj briselskoj bolnici u 9.38, potvrdilo je belgijskog državno odvjetništvo.

Belgijska ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden potvrdila je da je kod njega pronađeno automatsko oružje koje je korišteno u atentatu.

Ministrica je dodala da još ne može potvrditi je li počinitelj napada djelovao sam ili je imao pomagače.

“Riječ o ozbiljnom napadu i o sigurnosti stanovnika naše zemlje. Savezno državno odvjetništvo istražuje mogućnost da je počinitelj napada imao pomagačea”, rekla je ministrica.

Prema prvim elementima istrage, Abdesalem L. za kojeg se pretpostavlja da je atentator, tuniski je državljanin, star 45 godina, koji je ilegalno živio u briselskoj općini Schaerbeek.

On je u novembru 2019. podnio zahtjev za azilom, koji je odbijen godinu dana kasnije.  Međutim, policija ga nakon toga nije uspjela pronaći kako bi mu uručila odluku da mora napustiti Belgiju. Policija ga je sumnjičila za trgovibu ljudima, ilegalni boravak i napad na sigurnost države.

On se sumnjiči da je u ponedjeljak navečer, prije početka nogometne utakmice između Belgije i Švedske ubio dvoje švedskih državljana, koji su bili u majicama njihove nacionalne selekcije, a još jedna osoba je teško ranjena.

Ministrica unutarnjih poslova  Annelies Verlinden rekla je da je policija pojačala nadzor oko švedskih diplomatskih predstavništava. Nadzor je također pojačan oko prodavaonica švedskog lanca trgovina namještajem IKEA.

Pretpostavlja se da je ovaj teroristički napad odgovor na seriju paljenja Kurana, svete knjige islama, koji su zabilježeni u Švedskoj proteklih godina.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije