17 C
Kotor

Slušaj online radio

Otkrivena podmornica HMS Trooper: Olupina pronađena nakon 79 godina potrage

Otkrivena podmornica HMS Trooper: Olupina pronađena nakon 79 godina potrage
Podmornica – Foto: Kostas Thoktaridis/Baird Maritime

Nakon više desetljeća potrage, tim istraživača locirao je britansku podmornicu izgubljenu u Drugom svjetskom ratu s cijelom posadom.

Tim Planet Blue, predvođen grčkim roniocem i istraživačem Kostasom Thoktaridisom, potvrdio je da olupina na dnu Ikarijskog mora kod Ciklada pripada podmornici HMS Trooper, klasi T Kraljevske mornarice, koja je djelovala prvenstveno u Sredozemnom moru.

Trooper je proglašen izgubljenim nakon što se nije vratio sa svoje osme ratne patrole sredinom listopada 1943. godine, u blizini Dodekaneza. Njemačke snage su tvrdile da je njihova naoružana trgovačka lađa potopila podmornicu, dok su zapadni saveznici gubitak pripisali neprijateljskim minama kod otoka Leros, piše Baird Maritime.

Podmornica je pronađena u tri dijela na dubini od oko 250 metara. Thoktaridis je izjavio da bi to moglo ukazivati na to da je uzrok potonuća bila eksplozija mine.

Prva ekspedicija za pronalaženje Troopera pokrenuta je 2000. godine, a ovo nedavno otkriće uslijedilo je nakon 14 neuspješnih pokušaja.

Najčitanije