16 C
Kotor

Slušaj online radio

Otputovao poslednji tovar kontaminiranog otpada iz Brodogradilišta – završen projekat izvoza opasnog zagađenog zemljišta

Brod sa kontaminiranom zemljom

Brod Joe sa 6.779 tona kontaminiranog zemljišta isplovio je u utorak iz luke Bijela ka svom odredištu u Belgiji. Ovim je završen projekat izvoza opasnog zagađenog zemljišta iz bivšeg Brodogradilišta.

Francuska kompanija Valgo, koja je angažovana na remedijaciji tla u bivšem Brodogradilištu, od 2018. godine izvezla je preko 120 hiljada tona kontaminiranog otpada, kazao je za RTHN generalni menadžer za Crnu Goru i region, Rajko Uskoković.

– Ovo je bio izuzetnos složen projekat. Svjetska banka je prepoznala Brodogradilište kao jednu od crnih ekoloških tačaka i saniranje je jedan od koraka Crne Gore da se približi Evropskoj uniji, prije svega u  poglavlju 27, a to je zaštita životne sredine – navodi on.

Remedijacija tla u Bijeloj trajala je preko pet godina, ali projekat je pratilo dosta zastoja zbog veoma stroge procedure uvoza kontaminiranog otpada u zemlje Evropske unije, ali i pandemije korona virusa, a 2021. godine obustavljen je izvoz u Španiju, zbog uticaja ekološki orjentisanih političkih partija.

– Tokom izvoza nekoliko poslednjih brodova za Belgiju evropska regulativa je mijenjana, jer EU želi da ograniči promet i tranzit opasnog otpada preko svoje teritorije. To je posebno karakteristično za zemlje koje izvoze, a nisu članice Unije. Ali uspjeli smo i danas više, možemo reći, nema opasnog otpada na prostoru bivšeg Brodogradilišta – kaže Uskoković.

Objašnjava da je preostalo čišćenje akvatorijuma Brodogradilišta, koje nije bilo obuhvaćeno ovim projektom, ali da još uvijek nije usvojena strategija, zbog čega je Vlada produžila ugovor sa francuskom kompanijom do 30. juna 2025. godine.

Rajko Uskoković, generalni menadžer kompanije Valgo za Crnu Goru i region

Kontaminirani otpad koji je konačno izvezen iz Bijele veoma je opasan po životnu sredinu, ističe Uskoković.

– Elementi od kojih se sastoje grit i kontaminirano zemljište su izuzetno teški za razgraditi. To su najteži metali, uključujući kalijum, živu i cink, koji se zadržavaju stotinama godina, a pogotovo su opasni kada dođu u kontakt sa podzemnim vodama. To uništava biljni i životinjski svijet, a ima uticaja i na ljudsko zdravlje – kazao je on.

Nakon što je iz Bijele otišlo oko 70 000 tona grita, zatim velika količina azbesta, opasnog ulja preko 21.000 tona zemljišta izvezeno je u Belgiju i 7.500 tona u Španiju u sklopu projekta remidijacije zemljišta. Ulje je otišlo za Grčku. Ostale su još neke vreće koje će kamionima biti transportovane za Portugal.

Izvor:RTHN

Najčitanije