16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvara se Knjižara Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru

Knjižara Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru

Prateći sadržaj knjižare je izložba “Boka Kotorska okom fotografa Laforesta”


Muzejska knjižara u palati Grgurina, Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, u njenom prizemlju, pored Muzejske galerije, biće otvorena u srijedu, 12. jula u 11 sati.

O ideji i cilju otvaranja knjižare govoriće Danijela Nikčević, viša bibliotekarka u Muzeju, a knjižaru će svečano otvoriti Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica, predsjednica Udruženja bibliotekara Crne Gore.

-Muzejska knjižara je sadržaj Muzeja koji će doprinjeti njegovoj afirmaciji, i mjesto na kome će biti dostupna izdanja Pomorskog muzeja, ali i drugih izdavača koji su usko vezani za pomorstvo i naše bogato kulturno nasljeđe. Prateći sadržaj knjižare je izložba “Boka Kotorska okom fotografa Laforesta”, autorke Jelene Karadžić, ali i predmeti iz Pomorsko tehničke zbirke. Na interaktivnom ekranu muzejska izdanja će biti dostupna i u digitalnom obliku, kaže Danijela Nikčević.

Knjižara Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru

Ona podsjeća da je izdavačka djelatnost Pomorskog muzeja sastavni i prepoznatljiv dio muzejskog rada i jedan od načina prezentacije bogatog muzejskog fonda, ali i projekata u kojima Muzej učestvuje. Prva muzejska publikacija- Godišnjak Pomorskog muzeja u Kotoru, zbornik radova koji je imao najveću zaslugu za promociju pomorskog i kulturnog nasljeđa Boke, objavljena je 1952. godine. Do 2008. godine katalozi privremenih izložbi najzastupljenija su vrsta muzejskih publikacija, da bi 2009. godine Pomorski muzej objavio i prvu monografiju “Prčanj” Don Nika Lukovića. Pomorski muzej je izdavač preko 30 monografskih publikacija.

/M.D.P./

Najčitanije