7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik: Mimohod sjećanja na srebrenički genocid

Foto Hina

U povodu 28. godišnjice srebreničkog genocida, na dubrovačkom Stradunu u utorak je održan Mimohod sjećanja, nakon čega su uz molitvu u spomen žrtvama bačeni ljiljani u more u starom gradskom portu.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije Orhan Zubčević podsjetio je kako je u presudama Haškog suda jasno naznačeno da se u Srebrenici dogodio genocid, što je potvrđeno i dugotrajnim zatvorskim kaznama ratnim zločincima

„Međunarodna zajednica je 1995. godine mogla spriječiti genocid, s obzirom da je Srebrenica bila zaštićena zona pod upravom međunarodne zajednice. Posebno ističem Yasushija Akashija, tadašnjeg tajnika UN-a koji ništa nije poduzeo, a mogao je spriječiti genocid”, rekao je Zubčević.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovnika Esad Čustović izjavio je kako se mimohodom šalje poruka svjetskoj javnosti da se genocid ne smije zaboraviti ni ponoviti.

Foto Hina

„Imamo brutalnu agresiju Rusije nad Ukrajinom s elementima genocida, a svjetski moćnici nisu izvukli nikakve pouke iz genocida u Srebrenici i istočnoj Bosni. Imamo negiranje i divljačko psovanje genocida, što međunarodna zajednica tek verbalno osuđuje, a ništa ne poduzima. Ako ne budu reagirali, možemo u BiH očekivati probleme slične onima od 1992. do 1995. godine”, kaže Čustović.

U mimohodu, koji je održan u organizaciji vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, sudjelovali su brojni građani te čelnici Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Izvor:Hina

Najčitanije