16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvaranje Kreativnog haba u zgradi Starog zatvora u Kotoru

Kreativni hab u starom zatvoru u Kotoru

Otvaranje Kreativnog haba u zgradi Starog zatvora u Kotoru koje je trebalo biti upriličeno u petak, 09. jula u 20 sati, odloženo je za narednu sedmicu saopštili su organizatori.

Na otvaranji će govoriti prof.dr Vesna Bratić, ministarka PNKS, Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Kotor, Zorka Kordić, glavna pregovaračica Crne Gore sa EU. Pored predstavnika Vlade Crne Gore i Opštine Kotor, prisustvovaće i predstavnici medjunarodnih i domaćih institucija kao i stranih ambasada država uključenih u ovaj IPA CBC projekat.

Rekonstrukcija objekta nekadašnjeg zatvora u Starom gradu Kotoru realizovana je okviru Interreg IPA CBC programa Italija-Albanija-Crna Gora, kroz projekat „Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija – 3C”, na kojem je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta posredstvom Resora kulture vodeći partner, a ostali partneri su Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ministarstvo kulture Albanije; Institut za kulturne spomenike „Gani Strazimiri“ Albanija; Regija Pulja – Odeljenje za turizam, ekonomiju kulture i valorizaciju teritorije; Regija Molise; Fondacija za kulturu Molise. Ukupna vrijednost odobrenog projekta je 4.281.675,26€, od čega je iznos od 1.271.336,81€ bio opredijeljen za Resor kulture u MPNKS.

Crna Gora prepoznaje sve veći značaj kreativnih industrija, kulturnih dobara I nematerijalnih resursa u ekonomskom razvoju. Razvojem kreativnih industrija gradi se imidž jedne moderne, otvorene Crne Gore, spremne da kroz stalni dijalog sa nevladinim I privatnim sektorom, podrži talente I kreativce.

Kotorski zatvor foto Boka News

Projekat je baziran na uspostavljanje kulturnih i kreativnih habova na tri lokacije, a kroz njegovu realizaciju će osim zgrade Starog zatvora u Starom gradu u Kotoru, biti rekonstruisana i zgrada Kinostudija u Tirani i lokacije u Turiju, Bari. U rekonstruisanim prostorima će se održavati programi (radionice, razmjene umjetnika, edukacije) sa namjerom razvoja kreativnih industrija u regionu. Cilj projekta je poboljšati prekogranične institucionalne kapacitete, saradnju, razmjenu dobre prakse i iskustva o potencijalima kulturnih i kreativnih industrija, podržati inovacije, konkurentnost i regionalnu kulturnu. Glavni rezultati projekta su regionalni program za mobilnost umjetnika, otvoreni multi-funkcionalni kulturni centri / prostori u regionu i stvaranje mreže regionalnih kulturnih preduzeća i preduzetnika u kulturi.

Najčitanije