16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren prvi festival književnosti mladih i za mlade “Razlistavanje”

Festival Razlistavanje

U Tivtu je sinoć otvoren festival književnosti mladih i za mlade “Razlistavanje” koji se realizuje u okviru obilježavanja Svjetskog dana knjige u organizaciji JU Gradska biblioteka.

Otvarajući festival, direktorica Gradske Biblioteke Vesna Barbić kazala je da je naziv  “Razlistavanje” dat u skladu sa godišnjim dobom u kojem se održava ali i sa ambicijom ustanove da ovu manifestaciju dalje razvija.

“Želimo da festival zaživi, bude masovniji i da odnjeguje onakav mladalački duh u Tivtu kakav svi priželjkujemo. Festival je namijenjen prvenstveno mladima sa željom da upotpuni i učini sadržajnijom, ponudu koja se kreira za mlade”, istakla je Barbić.

Na otvaranju festivala održano je književno veče pjesnika Vida Bešlića a sa njim je razgovarala novinarka i kroatistica Valentina Sertić.

Petrinjac Vid Bešlić ovogodišnji je dobitnik nagrade “Goran za mlade pjesnike” koja se od 1977 godine dodjeljuje u sklopu Goranovog proljeća, najvažnije hrvatske pjesničke manifestacije.

Festival Razlistavanje

Mladi pjesnik muzičar i student druge godine glume na razlistavanju se predstavio pjesmama iz nagrađenog rukopisa “Ektoplazma”.

Objašnjavajući zašto je baš ovo naziv koje je odabrao za svoje djelo, Bešlić podsjeća da je ektoplazma po definiciji nevidljiva pojava koja može postati vidljiva i oslobađa se prilikom spiritualnih seansi ali da u njegovom slučaju ima nešto drugačije značenje.

„Ektoplazma u mom kontekstu je pojava koja povezuje prostor, nevidljiva membrana kroz koju prolazim i preobraženje mene kroz kada odlazim iz rodnog mjesta u glavni grad Hrvatske. Ektoplazma je i kontakt sa onostranim  budući da je rukopis u jednu ruku gubitak i vrlo je ličan. Stvarajući sami rukopis shvatio sam da je ustvari poezija ektoplazma, ta nevidljiva pojava, ti trenuci koji su savremenom čovjeku nevidljivi a pomoću umjetnosti uspijevamo pronaći te trenutke“.

Festival Razlistavanje

Bešlić kaže da njegovu knjiga možemo  posmatrati kao neku vrstu polufikcije ali da je riječ i o svojevrsnom dnevniku odnosno autobiografskom zapisu. Naročito su interesantni bibliski motivi koji se prožimaju kroz autorovo djelo.

„Moj susret sa religijom u zbirci je slojevit. Čini ga sukob sa religijom, odrastanje u religiji i kontakt sa religijom preko pop kulture. Veliki uticaj na moje stvaralaštvo ima američka pop muzika uz koju sam odrastao i koja crpi inspiraciju iz bibliskih priča. Religija je ustvari drugi način za nešto izreći i poslati poruku“ kaže Bešlić.

U okviru programa otvaranja festivala, koji traje do 26. Aprila, na Bistro pjaci na Trgu Magnolija  upriličen je koncert grupa „Milky Wave“ iz Tivt i „Čuvarkuća“ iz Osijeka.

Najčitanije