22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren 16. Međunarodni festival klapa Perast – u kategoriji ženskih klapa Stentorija pobjednik

Prvom finalnom večeri sinoć je u Perastu otvoren 16.Međunarodni festival klapa Perast, čime je i zvanično otvoren IX KotorArt.

Festival je otvorio predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

16. Festival klapa Perast

,,Nakon svega onogo što smo svi imali priliku da vidimo u proteklih par mjeseci, moje je zadovoljstvo da smo uspjeli sve ovo da realizujemo je u mnogome veće. Kada je u vrijeme najvećeg zla koje je zadesilo našu planet neko upitao tadašnjeg peremijera Velike Britanije Čerčila da smanji davanje za kulturu za vrijeme rata a da poveća davanje za vojsku, on je odgovorio da ako to urade šta će im ostat da brane. Vjerujem da smo braneći pravo da Perast ima Festival klapa, braneći pravo da Kotor ima Festival pozorišta za djecu i Don Brankove dane muzike, odbranili pravo da Boka ima svoju kulturu i svoju posebnost”, kazao  je Jokić.

U takmičarskom dijelu u kategoriji ženske klape prvo mjesto po ocjeni žirija prvo mjesto pripalo je klapi Stentorija iz Daruvara – Hrvatska, drugo klapi Štorija iz Kaštel Kambelovca – Hrvatska, treće Ankora  iz Podstrane – Hrvatska.

16. Festival klapa Perast – pobjednici Stentorija

Po ocjeni publike najbolja je bila klapa Skontradura iz Dubrovnika.

Nastupilo je deset ženskih klapa koje su se predstavile sa po dvije pjesme, Zvizdan – Porušje, Bosna i Hercegovina,  Kandelora – Zemunik, Hrvatska, Bura – Mostar, Bosna i Hercegovina), Peružini – Pag, Hrvatska, Nareta – Mostar, Bosna i Hercegovina, Skontradura – Dubrovnik, Hrvatska, Diva – Široki Brijeg , Bosna i Hercegovina, Ankora – Podstrana , Hrvatska, Štorija  – Kaštel Kambelovac  Hrvatska, Stentorija – Daruvar, Hrvatska.

Pobjednici po ocjeni publikeSkontradura

U prvom djelu, kategorija  Nova klapskia pjesma nastupale su: ženska klapa Bellzza iz Tivta, ženska klapa Bura iz Mostara, muška klapa Valdibora iz Rovinja, ženska klapa Skontradura iz Dubrovnika i van konkurencije ženska klapa Maris iz Kotora.

Takmičenje u ovoj kategoriji se nastavlja večeras, kada će se takmičiti i muške klape.

Stručni žiri je radio u sastavu Mojmir Čačija a članovi su bili, Sara Dodig, Mirela Šćasni, Mario Katavić, Zlata Marjanović, Marina Dulović, Vojislava Beba Milić i Jasminko Šetka.

16. Festival klapa Perast

Otvaranju festivala pored brojne publike prisustvovali su potpredsjednici opštine Kotor, Ljiljana Popvić Moškov, Branko Nedović, Mišo Samardžić i Sekretarka za kulturu Jelena Vukasović.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Predstavljena „Lirica“

U predvečerje finala 16. Međunarodnog festivala klapa u Muzeju grada Perasta predstavljen je peti broj almanaha „Lirica“ sa temom Priče o moru.

Pozdravljajući brojne zvanice i goste među kojima su bili predsjednik opštine Kotor sa potpredsjednicima, Marina Dulović je istaka da je Boka oduvjek bila plodno tlo za razvoj muzičke kulture tako nije ni čudno što se klapsko pjevanje razvilo na kulturnoj mapi Boke Kotorske, Crne Gore i šire.

Predstavljajući „Liricu“ članica Upravnog odbora Festivla klapa, prof. Tina Braić Ugrinić, kazala je da peto izdanje ,,Lirice” ispreda priču o Boki, onoj nekadašnjoj velikoj i slavnoj, iz perioda najvećeg procvata u 17. i 18. vijeku. Povezujući je sa današnjim drukčijim dobom ali još uvjek mislima, inspiracijom i primjerom okrenutoj prošlosti.

„Boka je tokom istorije bila zanimljiva raznim upravama s toga ne čudi da je njome upravljalo mnoštvo velikih tada največih ali ne u svakom području istih sila. Ovogodišnji almanah je autor Mikan Kovačevič zamislio kao promenadu Bokom, kao đir njenim gradovima i njenim vremenom, istoriju i poeziju ovih prostora povezao je i istakao njihove osobenosti. U ovoj Lirici naći ćete na razne citate o Boki, na istorijsko sagledavanje svakog grada posebno, poznate ličnosti iz pomorstva i tadašnjeg gradskog života, na nekadašnje i savremene pjesnike, na klapsku pjesmu sa partiturama. Sve to povezano osvrtom samog autora i stavljanjem njegovog ličnog pečata.”, kazala je između ostalog Braić Ugrinić.

16. Festival klapa Perast

Etnomuzikolog Zlata Marijanović govorila je o klapskim pjesmama koje su sadržane u ovogodišnjem izdanju Lirice, kao i o klapskoj pjesmi koja je povezivala cijeli region.

,,Dva bitna segmenta mimo bokeljske tradicije a to su Budva i Paštrovići. To su podjednako zanimjive takođe primorske muzičke tradicije. Budva se može pohvaliti jednim rukopisom koji je nastao krajem 19. vijeka koju je zabilježio Luka Medin a priredio Vojo Medin i jedna od tih pjesam je ušla i u ovogodišnju Liricu kao doprinos da i u Budvi umiju da pričaju o moru”, kazala je između ostalog  Marijanović.

Izvršni direktor festivala Mikan Kovačević i predsjednica Marina Brainović podjelili su zahvalnice pojedincima i organizacijama koje su pomogli “Liricu” i Festival klpa Perast.

Festival se nastvalja večeras od 21 sat takmičenjem Muških klapa i II dio Nova klapska pjesma.

Najčitanije