19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren Centar za posjetioce: Virtuelna šetnja kroz srednjevjekovnu Kanli kulu i Herceg Novi

Otvoren Centar za posjetioce foto RHN

Posjetocima hercegnovske Kanli kule od danas će, uz korišćenje naočara proširene stvarnosti i 3D animacije, biti omogućeno da zakorače u srednji vijek i vide kako su ta viševjekovna tvrđava i grad Herceg Novi izgledali kroz istoriju.

To će biti omogućeno kroz visokotehnološki Centar za posjetioce, koji je danas otvoren na Kani kuli, a čije je opremanje finansirano sredstvima Evropske unije opredijeljenim kroz Interreg IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 za projekat Fortress ReInvented – Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima.

Ukupna vrijednost projekta, čija sredstva koriste institucije i organizacije iz četiri opštine (Šibenik, Klis, Herceg Novi i Zenica) je više od 1,3 miliona eura.

„Kanli kula u Herceg Novom, Stari grad Vranduk kod Zenice, te tvrđave Sv. Mihovila u Šibeniku i Klis u istoimenom mjestu, građevine su na kojima će, zahvaljujući evropskim fondovima za prekograničnu saradnju, biti nabavljena oprema i producirani digitalni sadržaji koji će posjetiocima omogućiti da zakorače u srednji vijek i neposrednije dožive neprocjenjivu vrijednost ovog kulturno-istorijskog nasljeđa“, rekao je na otvaranju Centra glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je kazao da kulturna baština i turizam čine jednu od 4 oblasti koje je trilateralni program za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru prepoznao kao prioritetne za razvoj prekogranične oblasti, uz unapređenje usluga javnog zdravlja i zdravstvene zaštite, zaštitu životne sredine i poboljšanje energetske efikasnosti, kao i podršku konkurentnosti i poslovanja malih i srednjih preduzeća.

Otvoren Centar za posjetioce foto RHN

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić istakao je da je hercegnovska opština prva u Crnoj Gori koja je realizovala ovu vrstu projekta, koji će sigurno privući poklonike kulturnog turizma i unaprijediti turističku ponudu grada. Kako je rekao, Kanli kula je dobila novu funkciju – osim najljepšeg ljetnjeg pozorišta, pozornice i bioskopa pod otvorenim nebom i pred otvorenim morem, postala je i pravi vremeplov.

„Projekat reinvencije tvrđave Kanli kula, koja je jedan od amblema našeg grada, sproveden je bez i najmanjeg narušavanja njenog arhitektonskog identiteta. Pomjerene su samo barijere vremena, omogućavajući nam da proširimo iskustvo i vizuelno doživimo burne istorijske događaje, epohe i civilizacije o kojima ovaj grandiozni spomenik svjedoči“, kazao je Katić.

U uređenom Centru za posjetioce unutar Kanli kule posjetioci će imati priliku da iznajme 20 naočara proširene stvarnosti sa instaliranim video spotom na 4 jezika i 3D animacijom, na kojima je predstavljena istorija Kanli kule i Herceg Novog, a koje će koristiti prilikom obilaska tvrđave, prateći mapu sa tačkama obilaska, navedeno je u saopštenju.

“Rezultat ovog prekograničnog projekta je i postavljanje ekrana koji će posjetiocima pružiti priliku da uživo posjete partnerske tvrđave iz druge dvije zemlje i vide šta se trenutno dešava na njima.

Inovativni zvučni vodič na sve 4 tvrđave, sa aplikacijom koja omogućava automatsko aktiviranje sadržaja kada pored njega prolaze posijetioci, obezbijeđen je za osobe sa poremećajima vida. Takođe, na području partnerskih gradova, na frekventnim lokacijama, biće postavljeni info punktovi – digitalni ekrani, putem kojih će biti promovisana kulturna baština gradova i pružene informacije o malim i srednjim preduzećima uključenim u turističku ponudu regiona”, zaključuju u saopštenju.

Najčitanije