19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren Hotel Jadran Iberostar u Perastu

Glamuroznom svečanošću sinoć je u Perastu otvoren Hotel Jadran Iberostar kategorije pet zvjezdica. Hotel je lociran u čuvenoj palati Smekja, koja datira iz XVIII vijeka i ima 65 soba.

Hotel je otvorio predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković koji je kazao da novi hotel u nekadašnjoj palati Smekja nije samo investicija, već primjer kako se naslijeđeno bogatstvo pretvara u opšte dobro i doprinos zajedničkom interesu.

„Siguran sam da sa novim ruhom, ovaj hotel u Perast vraća duh ugledne porodice Smekja, baš onako kako je Petar Smekja poslije čuvenog trgovačkog poduhvata brodom Leon Koronato, doprinio privrednom povezivanju baltičkih zemalja sa Venecijom u XVIII vijeku. Zato želim baš odavde da poručim da cilj ove Vlade nije da se hvalimo onim što imamo u Crnoj Gori, već da se to što imamo stavi u funkciju razvoja i prosperiteta! Palata Smekja danas je jedan od prvih uspješnih objekata kulturnog turizma, koji legitimiše zemlju jedinstvene kulture i jedinstvenog turističkog potencijala. Ova zgrada bila je zapostavljena, i bez svoje šire upotrebne vrijednosti. Reprezentativno zdanje barokne arhitekture Perasta platilo je danak višedecenijskoj službi za potrebe fabrike konfekcije. Ta uloga, i takvo stanje, bilo je uvod u njegovu devalvaciju, pa i ruiniranje, sa opasnostima da i njegova kulturna vrijednost bude umanjena. Zbog toga pozdravljam investitora koji je imao viziju društvene odgovornosti, i jednako koliko i Država, osjećao potrebu da zaštiti kulturno dobro, pretvarajući ga u jedan od najmarkantnijih objekata Crne Gore i ovog dijela Jadrana.“ – rekao je predsjednik Vlade.

Nabrajajući razvojni niz duž obale Boko-kotorskog zaliva premijer je ocijenio da Crna Gora čuva svoje mjesto reprezentativne destinacije na Jadranu

Otvoren Hotel Jadran Iberostar u Perastu

„Osim odlučnosti Vlade da obezbijedi sve preduslove za povećanje investicija i razvoj turizma, iza ovakvih rezultata stoje i renomirani svjetski hotelski brendovi poput: Amana, Ramade, Karisme, Iberostara, Sheratona, Regenta i Hiltona. Ali i činjenica da su već ugovoreni i da se radi na izgradnji ili rekonstrukciji hotela kojim će upravljati brendovi One&Only (koji je prvi u Evropi), Falksteiner, RitzCarlton i Chedi. Zato je i obaveza Vlade da podstiče i obezbjeđuje razvoj kvalitetne energetske infrastukture, da razvija aerodrome i izgrađuje puteve“ – rekao je premijer dodajući da je podsticaj našim naporima dao i nedavno održan samit u Londonu na kojem je Investicioni okvir za Zapadni Balkan, u okviru Berlinskog procesa, opredijelio bespovratnu finansijsku podršku projektu budvanske zaobilaznice kao dijela jadransko jonske brze saobraćajnice u iznosu od 42,1 miliona eura.

„Nakon realizacije ovakvih projekata, ekonomski rast i rekordi u turizmu neće biti privremeni trend – već konstanta i obilježje razvijene Crne Gore! Svjesni smo da uspjeh ne dolazi sam od sebe. Zato smo odlučno „zasukali rukave“ kako bi u cijeloj Crnoj Gori, od Herceg Novog do Žabljaka, od Ulcinja do Kolašina, započeli valorizaciju važnih razvojnih potencijala. Ponosni smo što od najvećeg projekta – a to je autoput, preko razvoja ski-centara na sjeveru, do projekata lokalne infrastrukture, već imamo značajne rezultate, i što podižemo stepen poštovanja rokova“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković koji je zajedno sa osnivačem Iberostara Miguelom Fluxa otvorio Hotel Jadran Iberostar.

Otvoren Hotel Jadran Iberostar u Perastu

Podsjećamo, budvanska kompanija „Imobilia“, biznismena Branka Ćupića, je još prije 11 godina je postala vlasnik kompleksa “Jadran Perast”, kupovinom akcija na državnom tenderu, zadovoljivši tako sve zahtjeve države u pogledu budućnosti ovog objekta. Kompanija se tada obavezala da će sadašnji kompleks, koji čine Palata Smekja i nova zgrada napravljena krajem prošlog vijeka u vrijeme ekspanzije proizvodnje u ovdašnjoj fabrici konfekcije, u potpunosti rekostruisati, arhitekturu fabričke hale uskladiti sa izgledom fasada peraških zgrada i na tom mjestu napraviti hotel sa pet zvjezdica.

Španska grupacija Iberostar posjeduje više od 100 hotela sa 33.500 soba u 30 država i više od 40 destinacija širom svijeta. Grupa koja zapošljava oko 27.000 ljudi godišnje ostvari više od dvije milijarde eura prometa

Najčitanije