20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren KotorArt

VII Međunarodni festival „KotorArt” svečano je otvoren u četvrtak na trgu ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru.

Uz zvona sa katedrale KotorArt otvorio je ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović.

„Kao što Kotor nije grad ribarskih priča već grad moreplovačkih znatiželja i novih težnji za nepoznatim i dalekim tako i ovogodišnji program traga za novim umjetničkim i intelektualnim iskušenjima. Za Kotorom ne moramo tragati ovaj grad nas pronalazi gdje da smo. U tome je vrijednost ovog festivala. koncepcija KotorArt počiva na valerijanskom doživljaju Mediterana. Onom koji ga vidi kao mješavinu krvi, riječi, legendi i tradicije i prije svega kao prostor vrhunske kreativnosti “ – kazao je između ostalog ministar kulture, Goranović otvarajući Kotor Art.

Predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević u svom obraćanju brojnim zvanicama, gostima i izvođačima kazao je da je ova izuzetna kultrurna manifestacija u proteklom periodu stekla renome jednog od najkvalitetnijih umjetničkih festivala u Crnoj Gori i okruženju.

“Prema najavama organizatora do 14. avgusta nas očekuje bogat program u svih sedam festivalskih segmenata. Na scenama u Kotoru, Perastu i Risnu biće izvedeno preko 100 programa sa učesnicima iz 18 zemalja. Ne treba posebno naglašavati da smo mi Kotorani izuzetno ponosni na bogato kulturno nasljeđe i tradiciju našeg drevnog grada. Zahvaljujući KotorArtu i njegovim programima posljednjih godina imamo jedinstvenu priliku da ovdje promovišemo savremeni kulturni trenutak uz gostovanje umjetnika afirmisanih u cijelom svijetu. KotorArt je postao prepoznatljivo obilježje kulturnog ljeta u našem gradu. To je festival koji svojim kvalitetom zaslužuje da traje i ubuduće na zadovoljstvo svih ljubitelja umjetnosti”, kazao je Stjepčević.

“Dakle 52 večeri, preko 110 programa , gotovo 1.000 učesnika, 22 lokacije, 18 zemalja, između 30.000 i 40.000 posjetilaca, 80% prema 20% programskog i administrativnog budžeta, nula zaposlenih”, kazao je umjetnički direktor KotorArta Ratimir Martinović.

Festival je otvoren prvi put, s koncepcijom „združenih” festivalskih segmenata, kao supstrat programskog bogatstva Festivala u cjelini uz pratnju Crnogorskorskog simfonijskog orkestra pod vođstvom maestra Grigorija Kraska.

Najčitanije