15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren Western Balkans ESG Summit

Foto Mediabiro

Tivat – Novo poglavlje na putu održivog razvoja Zapadnog Balkana je otvoreno, saopšteno je tokom prvog Western Balkans ESG Summita koji je najveći regionalni događaj posvećen održivom razvoju.

Biljana Braithware, izvršna  direktorica Sustineri Partners je poručila da ovogodišnji skup znači prekretnicu u dijalogu o primjeni ESG standarda u Regionu.

“Okupili smo više od 450 učesnika, predstavnike 150 kompanija iz cijelog regiona koje su pokazale spremnost da prate nove standarde i savremene prakse u načinu kako upravljaju svojim biznisima. Fer poslovanje na zdravim osnovama može promijeniti imidž Zapadnog Balkana i postati poželjna destinacija za odgovorno investiranje”, kazala je Braithware.

Prvi Western Balkans ESG Summit otvorio je novoiyabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je kazao da je za Crnu Goru Zelena agenda  jedan od prioriteta u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

“Iskreno verujem da je sprovođenje standarda koji se odnose na zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i upravljanje, ključno za dugoročnu ekonomsku stabilnost i prosperitet Crne Gore i Zapadnog Balkana. Poštovanje ESG standarda unaprediće transparentnost i odgovornost kompanija, što će privući strane investitore, povećati nivo trgovine, smanjiti nezaposlenost i omogućiti veće učešće u svetskoj i evropskoj ekonomiji.

Veće korišćenje zelene energije je, kaže Milatović,  ključno kako bi Crna Gora i Zapadni Balkan smanjili svoju zavisnost od fosilnih goriva.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je upoznao javnost sa preduzetim koracima koje Crna Gora čini na putu usvajanja ESG standarda i praksi.
“U tom kontekstu naš zadatak je priprema crnogorskih kompanija za poslovanje po evropskim standardima, i razvoj svijesti o tome da ekološki, društveni i standardi korporativnog upravljanja predstavljaju neminovnost na putu približavanja Crne Gore evropskom tržištu”, kazao je Đurović.

Iz Porto Montenegra su poručili da je ova marina svojim dosadašnjim praksama pokazala da razvoj, ulaganje u nekretnine i stvaranje novih turističkih kapaciteta može raditi u skladu sa zajednicom, okolinom i uz razmišljanje o budućnosti.
“Ponosni smo što smo domaćin  ESG Samita. Ovaj događaj pokazuje naš zajednički angažman u promociji održivih praksi u svim poslovnim sferama života kao i u vođenju pozitivnih promjena u našem regionu, rekao je David Margason generalni direktor Porto Montenegra.

Ovogodišnji samit organizovali su Sustineri Partners i Porto Montenegro, pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore. Ovogodišnja manifestacija završava se sjutra obraćanjem premijera Dritana Abazovića.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije