3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zakazala Građevinska inspekcija Crne Gore- traže sanaciju terena na mjestu gdje su stanovali, zatim da im se naprave kuće

Potkopani temelji, urušeni domovi – M.D.P.

Zakazala je Građevinska inspekcija Crne Gore – Tri porodice evakuisane iz domova u Novom naselju i smještene u opštinske stanove na Zlatnim njivama


Nakon nestručno odrađenih građevinskih radova i obrušavanja temelja kuća u Novom naselju u Škaljarima, porodice Milana Matkovića, Luke Knezovića i Sava Počeka od 30. marta žive u stanovima na Zlatnim njivama u Kotoru, gdje su ih gradske vlasti evakuisale po hitnom postupku. Ovo je drugi put u njihovoj obiteljskoj istoriji da doživljavaju prinudno preseljenje, nakon zemljotresa 1979. godine, s tim što ovoga  puta nije u pitanju prirodna katastrofa, nego ljudski nemar i neodgovornost državnih institucija. Došlo je do stabilizacije terena, a prije nekoliko dana je cijeli zid kuće Matkovića pao na zemljište koje su investitori nasuli  da zaštite  jamu, kako klizište ne bi još više krenulo.

 -Zakazala je Građevinska inspekcija Crne Gore, jer Komunalna inspekcija Opštine Kotor je mjesec dana stalno dolazila i svoje zabilješke i upozorenja slala republičkim građevinskim inspektorima, oni su omanuli kompletno i ako treba neko da odgovara – prvo oni. Umjesto da ispitaju teren, stalno su ponavljali: “Papiri su u redu”, a stari ljudi: govore “Papir sve trpi”. Da su zaustavili radove kad je trebalo, ovo se ne bi desilo, moglo se na vrijeme sanirati, kaže Luka Knezović, koji je zajedno sa svojim “sapatnicima” 31. marta u Osnovnom sudu Kotora preuzeo rješenje za privremenu mjeru o zabrani rada investitora “Rove-invest”. Napuštene i ruševne kuće, koje su se do skora dobro držale, sada su napuštene i prazne i izgledaju kao da će svakoga časa da se uruše u podrivene temelje.

– Ne znamo do kada ćemo živjeti na Zlatnim njivama, ali dok se sanira klizište, dok nam se obezbijede uslovi za život na starom mjestu, minimum tri godine ćemo biti van naših domova. Opština preduzima zakonske mjere da na teren izađu stručnjaci Građevinskog fakulteta Crne Gore, koje mi oštećeni smatramo najkompetentnijim u ovoj djelatnosti, u njih imamo povjerenje-  da procijene štetu, utvrde situaciju i naprave projekat sanacije, jer sve što se dosada radilo, činili su privatnici. Svaka čast njihovim diplomama, ali su potpuno omanuli svi i sa njima ne želimo više da imamo posla, želimo samo da ostvarimo svoja ljudska prava i to preko suda. Običnom građanu je izgleda Sud ostao jedina zaštita, kaže za Boka News, Knezović.

Matković i Knezović prije obrušavanja upozorili na opasnost foto M.D.P.

Smatra da Sud treba da se pozabavi time ko je u hijerarhiji nadležnosti napravio grešku i da odgovara za svoje propuste.

-Mi ćemo tražiti svoja ljudska prava koja smo imali prije ovoga što se desilo. Ako mi je neko srušio kuću, taj je dužan i da mi je napravi. Tražimo da nam se sanira teren na mjestu gdje smo stanovali, zatim da nam se naprave kuće. Moja kuća je imala 115 kvadrata, parking mi je na 15 metara od kuće, idealno za stanovanje rođenih Kotorana, kakvi smo moji susjedi i ja. Sve sam dao ovom gradu, a u potresu 1979. godine mi je sve uništeno, ostali smo tada bez igdje ičega i sada smo u situaciji da moramo  ponovo da se kućimo i da radimo, a nismo mladi kao nekad, potsjeća Knezović, inače “Kapo o Karnevala” u Kotoru. Zahvalan je poslenicima Opštine koji su učinili sve u granicama svojih ovlašćenja i mogućnosti da saniraju štetu koja ima je učinjena, Jeleni Franović, sekretarki Sekretarijata za urbanizam, predsjedniku Opštine Vladimiru Jokiću, načelniku Komunalne policije Miru Anđušiću, Maksimu Mandiću – načelniku Službe za spašavanje, radnicima Komunalnog preduzeća, koji su svi “skočili” da na pomognu da iznesu stvari. Dobili su, kaže, već namještene stanove, tako da je njihov namještaj, izložen kiši, već počeo da propada, jer ga nemaju gdje skloniti. Glavno je da su se oni sa familijama smjestili na sigurnom.

Info tabla – foto M.D.P

Potsjećamo, radovi investitora „Rove invest“ na katastarskoj parceli br.140, ispod temelja zgrade D-4, 5 i 6 (KP 112, 113 i 114) u Novom naselju počeli su 13. Februara, a već dan kasnije izazvali su napuknuća u potpornim zidovima. Uslijedila su naprsnuća vodovodne cijevi, zbog čega cijeli kvart nije imao vode, a ugroženi su i kablovi za struju. Investitor je tada tvrdio da imaju saglasnost glavnog gradskog arhitekte na idejno rješenje, da su uradili glavni projekat koji je prošao reviziju, te dobio sve saglasnosti i dozvolu Ministarstva za urbanizam Crne Gore.

/M.D.Popović/

Najčitanije