14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren zajednički granični prelaz Vraćenovići, između Crne Gore i BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, svečano su u utorak 20. oktobra otvorili zajednički granični prelaz “Vraćenovići” između BiH i Crne Gore.

Prelaz se nalazi na putu između Bileće, opštine na jugoistoku BiH i Nikšića, grada na sjeveru Crne Gore. Radovi na izgradnji su koštali više od dva i po miliona evra.

Zoran Tegeltija izjavio je da je otvaranje graničnog prelaza “Vraćenovići” jedan u nizu uspješno realizovanih projekata BiH i Crne Gore sa Evropskom unijom.

GP Vraćenovići – Deleuša – CG – BiH

Dodao je i da ostaje obaveza vlasti i jedne i druge zemlje da omoguće bolju ekonomsku saradnju, te da je za to neophodna infrastruktura i granični prelazi koji će omogućiti nesmetan i brz prelazak ljudima dobre volje i privrednicima koji žele uspješno da rade, ali koji će biti prepreka ilegalnim trgovinama i ljudima i robama.

“BiH je opredijeljenja za unapređenje infrastrukture prema Crnoj Gori i gradićemo puteve koji su veoma skupi sa stanovništa naših projekata, ali u okviru projekta EU gradićemo put od Foče do Šćepan Polja, uključujući most koji predstavlja zajedničku graničnu liniju. Sa ovog mjesta sada obećavam da ćemo to započeti u narednoj 2021. godini”, rekao je Tegeltija.

GP Vraćenovići – Deleuša – CG – BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH naveo je i da se nada da će svi granični prelazi biti svi modernizovani i otvoreni do 2024. godine.

Granični prelaz “Vraćenovići” bio je zatvoren još od februara. Novi, zajednički prelaz izgrađen je na teritoriji Crne Gore.

GP Vraćenovići – Deleuša – CG – BiH

Na prelazu, od utorka 20. oktobra zajednički rade pripadnici graničnih službi Bosne i Hercegovine i Crne Gore, i to po principu jednog zaustavljanja. Time bi trebao biti pojednostavljen prelazak granice između dvije zemlje.

Zajednički granični prelaz čine tri ulazne i tri izlazne trake, kao i posebna traka za teretna vozila.

Najčitanije